Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash UPOZORENJE ZDRAVSTVENIH DJELATNIKA 'Spremni smo i na štrajk'

UPOZORENJE ZDRAVSTVENIH DJELATNIKA 'Spremni smo i na štrajk'

'Premijer ima vremena za otvaranja vinarija, a nema za liječnike'

Prošlo je tjedan dana od velikog prosvjeda liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika, a Vesna Potočki Rukavina iz KoHOM-a za N1 je rekla da se zdravstvena administracija nije oglasila.

'Ništa se nije dogodilo u međuvremenu. Tri tisuće liječnika i ostalih zdravstvenih radnika prošetalo je jednim mirnim prosvjedom pod prozor Vlade, premijera. Poslali smo mu poruku i nakon toga nema ni glasa. Mi smo očekivali da će premijer Andrej Plenković pronaći način da se oglasi i primi nas, no od toga ništa', rekla je Potočki Rukavina.

Naglasila je da nije došao nikakav poziv za razgovor. 

'Očito to govori da politika radi na svoj način, ne uvažava HLK, sindikate, ne uvažava struku. I to je nestvarno', komentirala je. 

Ministar zdravstva Vili Beroš smatra da je prosvjed ispolitiziran.

'Politika ima svoj cilj, svoje viđenje, to je njihovo pravo, no mi smo intelektualci, zdravstveni radnici koji nosimo ovaj sustav i dužni smo upozoravati na sve što nije dobro u sustavu, upozoravati na poteškoće na svim razinama sustava i, naravno, dužni smo i nuditi rješenja, što smo i činili svo ovo vrijeme.

Ne mogu vjerovati da će nas izignorirati. Jednostavno smatramo da je došlo vrijeme da se sjedne za stol i ozbiljno razgovara o svemu i poduzmu pravi koraci', smatra liječnica.

Premijeru i ministru poručuje da ih shvate ozbiljno, razumiju i nađu načina za riješiti gorući problem u zdravstvu. U HUBOL-u su kazali da ni štrajk nije nemoguć.

'Žalosno da premijer nije u svom pretrpanom rasporedu prepunom kojekakvih događaja, uključujući i otvaranja vinarija, pronašao vrijeme za primiti nezadovoljne liječnike koji nose zdravstveni sustav u Hrvatskoj. Još smo uvijek očito ne-tema, što je još žalosnije. Nekakav čin dobre volje može biti sljedeći četvrtak kada Vlada na sjednici može usvojiti pravilnik o koeficijentima u kojem će biti izmjene dogovorene na ljeto s Berošem pa onda to možemo shvatiti kao pomak na bolje u borbi za naša prava', rekla je Ivana Šmit.

Opcija je, navela je, i štrajk. 

'Naravno da imamo spremne daljnje aktivnosti, sve opcije su otvorene, spremni smo i na štrajk. Ako se stvari ne pomaknu s mrtve točke u neko dogledno vrijeme, i to je opcija koja je u planu. Najavit ću da postoje aktivnosti koje se spremaju i koje će u dogledno vrijeme biti započete', kazala je Šmit za N1

Vaša reakcija na temu