Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Photo by Caroline Hernandez on Unsplash VELIKO OTKRIĆE Terapija protiv starenja koja može ozbiljno produžiti život

VELIKO OTKRIĆE Terapija protiv starenja koja može ozbiljno produžiti život

Zanimljivi rezultati istraživanja

Termin anti-age najčešće se koristi u beauty industriji ali prema novom istraživanju, postoji tržište u nastajanju za terapije i lijekove protiv starenja koji zapravo mogu produljiti život.

Studija objavljena u časopisu Nature istraživala je kako otkriti i manipulirati molekularnim procesima starenja.

Točnije, istraživači su istraživali protupalni protein nazvan interleukin-11 ili IL-11, piše Ordinacija.

Razine IL-11 rastu u ljudskom tijelu kako starimo, a to pridonosi višim razinama upale, za koje se pokazalo da povećavaju rizik za niz problema, uključujući rak, dijabetes tipa 2, bolesti srca i demenciju.

Zbog toga istraživači vjeruju da ovaj protein može imati značajnu ulogu u tempu starenja.

U ovoj studiji na životinjama miševi su liječeni lijekom protiv IL-11, lijekom koji inhibira učinke proteina IL-11, od 75. tjedna starosti (što je usporedivo s oko 55 godina kod ljudi) do njihove smrti. Istraživači su otkrili da su miševi liječeni lijekom protiv IL-11 pokazali srednje produženje životnog vijeka od 22,5 % kod mužjaka i 25 % kod ženki, prosječno živeći 155 tjedana u usporedbi sa 120 tjedana kod neliječenih miševa.

Osim toga, tretman je značajno smanjio smrtnost životinja povezanu s rakom i također smanjio različite bolesti povezane s fibrozom, kroničnom upalom i lošim metabolizmom, koje su uobičajene kod starijih pacijenata. Tretirani miševi također su pokazali poboljšanu funkciju mišića i bolje rezultate na mnogim mjerama slabosti. Važno je da su uočene samo minimalne nuspojave.

Što radi IL-11?

'Kako starimo, naša tijela nakupljaju stanična oštećenja iz različitih izvora - toksina iz okoliša, metaboličkih nusproizvoda i općeg trošenja. Ovo oštećenje pokreće zaštitni odgovor našeg imunološkog sustava, što uključuje proizvodnju upalnih proteina poput IL-11. U početku, ovaj upalni odgovor je koristan, jer pomaže popraviti štetu i zaštititi se od prijetnji. Međutim, kako starimo, ovaj proces može postati nereguliran. Naše stanice mogu proizvesti više IL-11 kao odgovor na kumulativno oštećenje starenjem ili bi mogle postati manje učinkovite u reguliranju njegove proizvodnje', kaže Joseph Mercola, certificirani liječnik osteopat obiteljske medicine.

Studija sugerira da bi se proizvodnja IL-11 mogla povećati i kao odgovor na druge promjene u našem tijelu povezane sa starenjem.

Na primjer, kako se naš metabolizam usporava i nakuplja više masnog tkiva, to može dodatno potaknuti povećanu proizvodnju IL-11, napominje Mercola.

Dakle, kada smanjimo ove upalne signale (potiskujući protein IL-11), u biti smanjujemo snagu mnogih procesa koji ubrzavaju starenje.

Ova je studija pokazala da su inhibicijom IL-11 istraživači uspjeli ponovno uravnotežiti važne stanične putove. Vidjeli su poboljšanja u metabolizmu, smanjeno stanično starenje (što je kada se stanice prestanu dijeliti i počnu stvarati probleme), pa čak i reaktivaciju korisnih procesa poput ‘posmeđivanja’ bijelog masnog tkiva.

Ono što je posebno uzbudljivo je koliko su raširene dobrobiti ovog lijeka protiv IL-11. Istraživači su primijetili poboljšanja u više organa i sustava u tijelu.

To sugerira da ciljanjem na kroničnu upalu možemo istodobno riješiti mnoge aspekte starenja, kaže on.

I dok su rezultati studije obećavajući, važno je razumjeti da ova terapija protiv starenja – liječenje antitijelima protiv IL-11 – trenutno nije dostupna za ljudsku upotrebu, upozorava dr. Mercola.

Proaktivni koraci protiv kronične upale

Ovi pristupi zahtijevaju opsežna klinička ispitivanja kako bi se osigurala sigurnost i učinkovitost kod ljudi prije nego što potencijalno mogu postati izborni tretmani.

Ali postoje stvari koje možete učiniti da biste se osjećali mlađe.

'Umjesto čekanja na farmaceutski pristup, preporučujem poduzimanje proaktivnih koraka za rješavanje upale u širem smislu kroz promjene prehrane i načina života', kaže dr. Mercola te kako biste usporili proces starenja, preporučuje protuupalnu dijetu, redovito izlaganje suncu kako bi se optimizirala proizvodnja vitamina D i stalnu tjelovježbu.

Vaša reakcija na temu