Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO Međuresorna suradnja u liječenju od ovisnosti presudna je za uspjeh

VIDEO Međuresorna suradnja u liječenju od ovisnosti presudna je za uspjeh

'Što s djecom majki ovisnica'

'Između 30 i 40 milijuna žena u EU ima problem sa nekom vrstom ovisnosti', izjavio je Željko Petković, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na stručnom skupu u organizaciji Centra za žene, majke i djecu RETO, dodavši kako je neizbježno da sve institucije uključene u proces liječenja surađuju. 

Skup je održan u sklopu projekta 'Promocija i zagovaranje integriranog programa liječenja od ovisnosti majki i trudnica u zajedništvu s vlastitom djecom' koji je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Riječ je o drugom od dva stručna skupa na tu temu. Prvi je održan u Splitu, a kao i tada, i ovaj skup okupio je stručnjake iz područja socijalne skrbi, zdravstva, prava itd. 


Mia Mardešić iz Službe za suzbijanje zlouporabe droga, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izjavila je kako je, što se tiče EU, najviše žena ovisnica u Francuskoj, Danskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, a najmanje u Turskoj, Malti i Grčkoj. 'Hrvatska se nalazi na sredini sa Poljskom, Švedskom i Austrijom, ali iz godine u godinu broj žena ovisnica i kod nas sve više raste', dodala je Mia Mardešić. 

'Što s djecom majki ovisnica, to je glavna tematika skupa koja nema riješenu regulativu u državi. Kroz ovaj skup trebamo stvoriti sinergiju, kroz razgovor s raznim strukama, jer se radi o poprilično kompleksnoj tematici', rekao je Mario Bandić iz RETO centra. 

Originalnost ovog skupa leži u mogućnosti individualnih konzultacija za pojedinačne izazove s kojima se susreću stručnjaci i donositelji odluka na lokalnoj razini te u primjerima dobre prakse, kao i svjedočanstvima samih majki koje su bile ovisnice ali su sada izliječene. 

Vaša reakcija na temu