Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay WHO očekuje 'visoke razine' covida-19 tijekom ljeta

WHO očekuje 'visoke razine' covida-19 tijekom ljeta

Predvođen podvarijantom omikron BA.5, koronavirus se širi u pedesetak zemlja

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) očekuje 'visoke razine' zaraze covidom-19 u Europi te je pozvala na nadzor tog virusa nakon što se u mjesec dana utrostručio broj zaraženih. 

'Nakon što su zemlje diljem Europe ukinule socijalne mjere koje su bile na snazi, virus će cirkulirati na visokim razinama ovo ljeto', rekao je u četvrtak direktor WHO-a za Europu Hans Kluge

'Virus neće nestati samo zato što su ga države prestale nadzirati. On se nastavlja širiti, mijenjati te i dalje ubija', naglasio je. 

Predvođen podvarijantom omikron BA.5, koronavirus se širi u pedesetak zemlja koje pripadaju europskom dijelu WHO-a te su se ovaj tjedan približile dnevnom broju od 500 tisuća novozaraženih.

Krajem svibnja taj je broj iznosio 150 tisuća, pokazuju WHO-ovi podaci. 

Nakon između četiri i pet tisuća koliko je bilo dnevnih smrtnih slučajeva tijekom zime, broj umrlih trenutno je na niskoj razini od oko 500 dnevno, koliko ih je bilo i u ljeto 2020. godine. 

Gotovo sve europske zemlje imaju rast broja zaraženih, a listu predvode Portugal, Luksemburg, Francuska, Grčka, Cipar, Njemačka i Austrija. 

'Nadamo se da će važne kampanje cijepljenja koje većina država ima na snazi, kao i broj preboljelih, značiti da ćemo izbjeći najteže posljedice kakve smo vidjeli ranije u pandemiji', zaključio je Kluge. 

Vaša reakcija na temu