Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com WHO odobrio ispitivanje tradicionalnih biljnih lijekova protiv koronavirusa

WHO odobrio ispitivanje tradicionalnih biljnih lijekova protiv koronavirusa

Istraživat će se 'moć' artemisije, biljke učinkovite u borbi s malarijom

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odobrila je u subotu protokol za ispitivanje afričkih biljnih lijekova kao potencijalnih lijekova za koronavirus i druge epidemije, javlja N1.

Covid-19 pokrenuo je pitanje upotrebe tradicionalnih lijekova u borbi protiv suvremenih bolesti, a do ovoga dolazi nekoliko mjeseci nakon što je predsjednik Madagaskara ponudio promociju pića na bazi artemisije. Dokazano je da je ova biljka učinkovita u borbi protiv malarije, ali predsjednik je naišao na prijezir zbog ove ponude.

U subotu su stručnjaci WHO-a i kolege iz dvije druge organizacije 'odobrili protokol za 3. fazu kliničkih ispitivanja biljnog lijeka u liječenju Covida-19', navodi se u priopćenju.

Također se traži i uspostava odbora koji će nadzirati podatke te pratiti klinička ispitivanja.

'Treća faza kliničkih ispitivanja presudna je u potpunoj procjeni sigurnosti i djelotvornosti novog medicinskog proizvoda', istaknuto je.

'Ako se utvrdi da je proizvod tradicionalne medicine siguran, učinkovit i osigurava kvalitetu, WHO će ga preporučiti za brzu lokalnu proizvodnju u velikoj mjeri', rekao je Prosper Tumusiime, regionalni direktor WHO-a.

Partneri WHO-a su Afrički centar za kontrolu i prevenciju bolesti i Komisija za socijalna pitanja Afričke unije.

'Početna faza izbijanja epidemije Covida-19, kao i izbijanje ebole u zapadnoj Africi, pokazala je koliko je potrebno imati jak zdravstveni sustav i istraživačke i razvojne programe, uključujući tradicionalne lijekove', rekao je Tumusiime.

Nije htio komentirati spomenuto madagaskarsko piće Covid-Organcis koje je predsjednik Andry Rajoelina predstavio kao lijek za virus. Ovo se piće široko distribuira na Madagaskaru i prodaje u nekoliko drugih zemalja, uglavnom u Africi, piše Medical xpress.

Vaša reakcija na temu