Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot ZA DVIJE GODINE Supetar će konačno dobiti brodicu Hitne pomorske medicinske službe

ZA DVIJE GODINE Supetar će konačno dobiti brodicu Hitne pomorske medicinske službe

Gradi ih se šest za 76,4 milijuna kuna

Ministar zdravstva Vili Beroš potpisao je danas u zadarskoj luci Gaženica ugovor o izgradnji i opremanju flote u sklopu projekta Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama sa zajednicom ponuditelja koju čine Tehnomont Brodogradilište Pula i ISKRA brodogradilište 1 d.o.o. iz Šibenika. 'Izgradnja i opremanje šest brzih brodica za uspostavu hitne pomorske medicinske službe vrijednosti 76.440.000,00 kuna značajan je iskorak prema još kvalitetnijoj i dostupnijoj hitnoj medicinskoj skrbi na hrvatskim otocima', naglasio je tom prigodom ministar zdravstva, prenosi portal Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Dio projekta sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.' i to u iznosu od 85 % temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava potpisanog između Ministarstva zdravstva, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, dok se preostalih 15 % osigurava putem nacionalnog financiranja.

Ravnateljica HZHM-a Maja Grba-Bujević naglasila je kako je ovo važan projekt ne samo za hitnu medicinu, nego je i velik napredak u pomorskoj medicini u Republici Hrvatskoj, kao i u cjelokupnom našem zdravstvu. 'Ovaj projekt donosi modernu i kvalitetnu opremu koja će osim bolje zdravstvene skrbi omogućiti bolje uvjete rada onima koji svoju profesiju vide u spašavanju tuđih života. Brodice namjenski izgrađene i opremljene za pomorsku hitnu medicinsku službu podignut će kvalitetu skrbi za sve ozlijeđene i oboljele u hrvatskom priobalju', izjavila je ravanteljica HZHM-a.

Uz zadarsku luku Gaženica, brodice će svoje vezove imati u Malom Lošinju, Rabu, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku, a iste bi trebale biti isporučene za dvije godine. Osim za zbrinjavanje hitnih pacijenata, brodice i pripadajuća oprema koristit će se i za potrebe traganja i spašavanja u slučajevima pomorskih nesreća i katastrofa. U okviru ovog projekta prethodno je nabavljeno 12 automatskih biokemijskih analizatora krvi koji su već u primjeni u ispostavama županijskih zavoda za hitnu medicinu - Blatu na Korčuli, Korčuli, Lastovu, Mljetu, Jelsi, Supetru, Šolti, Preku, Visu, Cresu, Malom Lošinju i Rabu.

Ovom prilikom ministar Beroš istaknuo je i kako su u cilju svrstavanja u rang s europskim zemljama uvrstili Helikoptersku hitnu medicinsku službu u Nacionalni plan razvoja zdravstva 2021. do 2027. čije programiranje je u tijeku. Osim velikih infrastrukturnih ulaganja, kontinuirano se ulaže i u ljudske resurse u sustavu hitne medicine, dodao je ministar zdravstva. 'S današnjim danom imamo 81 specijalista i 117 specijalizanata hitne medicine koji će uvelike doprinijeti povećanju kvalitete hitne medicinske skrbi. Dio specijalizacija sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 85 %, a preostalih 15 % osigurava Ministarstvo zdravstva te se planiraju daljnje specijalizacije i takav oblik sufinanciranja i u budućnosti', naglasio je Beroš.

Također, projektom Kontinuirano stručno osposobljavanje radnika u djelatnosti hitne medicine 'teškog' više od 9 milijuna kuna do kraja 2022. godine educirat će se ukupno 1824 radnika iz područja hitne medicine, dok će se u sklopu projekta eUsavršavanje vrijednog gotovo 5 milijuna kuna provesti edukacija hitnjaka na daljinu. Kako bi se osigurala dodatna znanja i vještine medicinskih sestara i tehničara za samostalan rad u hitnoj medicinskoj službi, putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti provest će se i specijalističko usavršavanje medicinskih sestara i tehničara u djelatnosti hitne medicine ukupne vrijednosti 100 milijuna kuna.

Putem mehanizma DG Reform-a u tijeku je i odobravanje projekta tehničke pomoći za telemedicinsko povezivanje vozila izvanbolničke hitne medicinske službe s objedinjenim hitnim bolničkim prijemima kako bi se omogućio prijenos vitalnih parametara pacijenata i konzultacije medicinskih sestara i tehničara sa specijalistima hitne medicine, rekao je ministar Vili Beroš te zaključio: 'Izvanbolnička hitna medicinska služba temeljni je oblik primarne zdravstvene skrbi i prva karika u lancu zdravstvenog sustava. Svjesni smo da je još puno izazova pred nama, ali naš rad i kontinuirana ulaganja poput današnjeg potpisivanja ugovora za brze brodice potvrđuju našu jasnu viziju napretka hitne medicinske službe'.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare