Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRT Screenshot Zadarski liječnici ugradili nadomjestak lubanje izrađen 3D printerom

Zadarski liječnici ugradili nadomjestak lubanje izrađen 3D printerom

Operacija traje mnogo kraće nego kada se nadomjestak modelira rukom

Zadarska Opća bolnica ruši predrasude manjih bolničkih centara - nakon inovativnih i neinvazivnih operacija u ginekologiji, novitet i na području neurokirurgije. Pacijentu je ugrađen nadomjestak lubanje oblikovan u kalupu i izrađen s pomoću 3D printera, javlja HRT.

Pacijentu zadarske bolnice nakon što je teško stradao u prometnoj nesreći morao je jedan dio kosti lubanje biti uklonjen.

- Radi se o velikom defektu koji je vrlo teško oblikovati rukom, znači nekakvom slobodnom tehnikom, tako da je tehnologija omogućila da napravimo simetriju s druge strane. Radi se o tome da je estetski ustvari savršeno - rekao je Ivica Francišković, neurokirurg u Općoj bolnici Zadar.

Kalup je prema suprotnoj strani pacijentove lubanje napravio talijanski proizvođač s kojim zadarska Opća bolnica ima ugovor za još tri ovakva zahvata - takozvane 3D kranioplastike.

- Pacijenta snimimo CT-om, odnosno nekakvom radiološkom obradom, ja to šaljem proizvođaču, proizvođač meni vraća kompjutersku simulaciju koju ja onda pregledam. U ovom slučaju sam ostavio onako kako je on to zamislio i kad ja to njemu potvrdim, onda on započinje proces printanja - pojasnio je neurokirurg

Za nekoliko dana kalup je izrađen s pomoću 3D printera.

- U kalup se ulijeva koštani cement, poklopi se i blagim pritiskom se stisne da bi se šupljina ispunila. I tako se ostavi dok se ne stvrdne cement - kazala je Andrea Vidić, medicinska sestra instrumentarka.

Operacija tako traje mnogo kraće nego kada se nadomjestak modelira rukom. Skraćuje se i boravak pacijenta u bolnici te smanjuje mogućnost komplikacija.

- Svakako smo svjesni da je to veliki napredak u medicini, posebice u kirurškoj djelatnosti, tako da nam je bila čast sudjelovati na takvom operacijskom zahvatu i mogu reći, u ime svog tima, da smo spremni na izvođenje još takvih zahvata - rekla je Lucija Margarin, glavna sestra Operacijskog bloka na Kirurgiji.

Europska agencija za lijekove još ne odobrava ugradnju nadomjeska iz 3D printera, ali, kako se može naslutiti u liječničkim krugovima - to je jedan od sljedećih koraka moderne medicine.

Vaša reakcija na temu