Foto: pixabay.com Zašto biste odmah trebali popiti šalicu kakaa?

Zašto biste odmah trebali popiti šalicu kakaa?

Čini se kako bi kakao mogao pomoći pri zaštiti srčanog zdravlja, posebno u stresnim trenucima

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients koje potpisuje tim stručnjaka sa Sveučilišta u Birminghamu otkriva da povećana konzumacija flavanola, koji se prirodno nalaze u kakau, kao i u mnogim vrstama voća i povrća, može kardiovaskularne probleme koje uzrokuju stresne situacije. To uključuje bolesti srca, moždani udar i trombozu, javlja N1.

Istraživanje je pokazalo da krvne žile bolje funkcioniraju u stresnim situacijama nakon pijenja kakaa. Čini se da kakao pozitivno utječe na tanku membranu stanica poznatu kao endotelin koja oblaže srce i krvne žile.

Kada endotelin imaju optimalne performanse, to može pomoći smanjiti rizik od bolesti perifernih krvnih žila, moždanog udara, bolesti srca, dijabetesa, zatajenja bubrega, rasta tumora, tromboze, pa čak i teških virusnih zaraznih bolesti.

Bolja funkcija krvnih žila nakon pijenja kakaa

Međutim, na krve žile negativno može utjecati stres.

'Otkrili smo da pijenje kakaa bogatog flavanolom može biti učinkovita prehrambena strategija za smanjenje privremenih oštećenja funkcije endotela nakon stresa i za poboljšanje protoka krvi tijekom stresnih epizoda', rekla je vodeća autorica studije dr. Catarna Rendeiro.

U studiji, skupini zdravih muškaraca naloženo je da piju kakao s visokim sadržajem flavanola 90 minuta prije izvršenja stresnih zadatka od osam minuta. Istraživači su izmjerili krvotok podlaktice i kardiovaskularnu aktivnost u mirovanju i za vrijeme stresa. Zatim su procijenili koliko dobro krvne žile sudionika funkcioniraju i do 90 minuta nakon podvrgavanja stresnom zadatku.

Otkrili su da je funkcija krvnih žila manje oslabljena kod onih koji su pili kakao, a čini se da su flavanoli čak pomogli poboljšati protok krvi sudionika. Smatrajući da pojedinačne epizode stresa mogu povećati rizik od kardiovaskularnih događaja, što više možete zaštititi krvne žile prehranom, to bolje – jer upravljanje razinama stresa može biti malo izazovnije.

'Naša su otkrića značajna za svakodnevnu prehranu, s obzirom na to da bi se dnevna doza mogla postići konzumiranjem raznih namirnica bogatih flavanolima – posebno jabuka, crnog grožđa, kupina, trešanja, malina, krušaka, mahunarki, zelenog čaja i neprerađenog kakaa ', rekla je dr. Rendeiro.

'To ima važne implikacije na mjere zaštite krvnih žila onih osoba koje su osjetljivije na učinke stresa', zaključuje. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(94273, "");
Pregledaj komentare
29