Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Doznajte zašto bi trebalo dopuštati djeci da im bude dosadno

Doznajte zašto bi trebalo dopuštati djeci da im bude dosadno

Djetetov mozak reagira na dosadu kao što odrasli reagiraju na meditaciju

'Mama, dosadno mi je!' Koliko puta si čula ovu rečenicu? U današnje vrijeme većina roditelja ima potrebu stalno zabavljati djecu i ne ostavljati prostora za dosadu uz brojne hobije i aktivnosti. To zapravo i nije najbolje što možete učiniti za svoje dijete, iako se trudite s najboljom namjerom, a evo zašto je to tako. Dosada je zapravo odlična za vaše dijete!

Kako se djetinjstvo mijenja?

Dok smo mi djetinjstvo provodili u prirodi, današnja djeca skrivaju se od blata, dok su naše igre zahtijevale maštu, danas djeca imaju pregršt igračaka koje uz koje im mašta ni ne treba, rođendani se više ne slave u jednoj dječjoj sobi, već u velikim igraonicama s previše stimulacije i zabave. Mame sve rjeđe djecu vode u prirodu, mnogo češće djeca provode vrijeme ispijajući babyccino u kafićima.

Sa svakom novom generacijom život i navike se mijenjaju i to ne možemo spriječiti, no ono što možemo je ipak neke stvari raditi drugačije i mudrije, za dobrobit vlastite djece.

Vi ste roditelj, niste animator i nema potrebe da isplanirate svaku djetetovu sekundu slobodnog vremena. Uz to što to stvara pritisak na roditelje, kako vremenski, tako često i financijski, djetetu je potrebno baš nešto potpuno drugačije, piše Mamin kutak.

Previše ekrana

Stil života, edukacijske metode i zabava jednostavno ne omogućavaju život bez ekrana. No, to nije ni nužno, samo kao i u svemu ostalome u životu i u količini vremena koju provodimo pred ekranima treba biti oprezan i umjeren. Da, svi mi, ne samo djeca, jer pomalo je smiješno braniti djeci da gledaju u ekrane, dok istovremeno mi svaki svoj slobodan trenutak se lovimo za mobitel ili daljinski upravljač.

Određeno vrijeme u danu dijete će sigurno provesti pred ekranom, no to ne mora biti tijekom učenja, ujutro uz doručak, pa nakon vrtića škole, u automobilu, u restoranu i stalno i svugdje. Čitajte o štetnim učincima ekrana na djecu, a ujedno educirajte i djecu. Ekrani utječu na malene mozgove, ali i djetetove oči, a uz to svaki trenutak pred ekranima je oteto vrijeme od dobre stare dosade.

Zašto je dosada super?

Upravo dosada čini mnogo dobrog našoj djeci, jer upravo u trenucima dosade njihova mašta se počinje vrtoglavo razvijati, mozak ubrzano radi i nijedno dijete neće dozvoliti da mu predugo bude dosadno. Dosada doslovno natjera djecu da budu kreativna, da smisle sami svoju zabavu i time prestaje stalna potreba za animiranjem, igračkama i tuđom pažnjom. Samim time, djeca postaju samostalnija i svjesnija da mnogo više mogu i znaju nego su do tada vjerovali.

Dosada - meditacija za djecu

Iako nam ovo možda zvuči kao šala, djetetov mozak doista reagira na dosadu kao što odrasli reagiraju na meditaciju. Oboje za cilj ima pronaći mir i ravnotežu u sebi, osluškivati svoj um i tijelo, ali i pronaći snagu i inspiraciju. I mali i veliki tada postaju smireniji, više su fokusirani na cilj koji su si zadali i mnogo više su sposobni naučiti o životu i sebi samima. Iako će dijete u prvi trenutak kada se razveselite što mu je dosadno misliti da nešto s vama nije u redu, dajte mu vremena i gledajte kako mašta preuzima prevlast i nastaje prava čarolija.

Vaša reakcija na temu