Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Zašto nastaje ječmenac, kako ga liječiti i prevenirati?

Zašto nastaje ječmenac, kako ga liječiti i prevenirati?

Obratite se liječniku, ako počne krvariti

Ječmenac je crvena, upaljena, bolna kvržica na gornjem ili donjem rubu kapka. Izgleda poput prištića, a javlja se kad se folikul trepavice začepi prljavštinom i potom inficira.

Oko može suziti ili možeš imati osjećaj kao da ti je nešto u oku. Ječmenac se nakon infekcije može potpuno povući ili ostaviti malu cistu ispunjenu tekućinom koju treba pregledati liječnik. Ako se začepi žlijezda kapka, onda nemaš ječmenac nego kroničnu upalu meibomove žlijezde zbog zastoja sekreta u izvodnom kanalu. Najveće iskušenje kad na kapku imaš ječmenac jest da ga trljaš. Iako se radi o gotovo prirodnom refleksu, koliko god da ga trljaš nećeš se riješiti osjećaja da ti je nešto upalo u oko.

Dva do tri dana na bolesno oko stavljaj topli oblog i drži ga 10 do 15 minuta, četiri puta na dan. Kao oblog možeš upotrebljavati mekane krpice od flanela ili pamuka, gazu pa čak i vrećice čaja. Oblog namoči toplom vodom, zatvori oko i na njega pritisni vlažan oblog. Kad se navikneš na toplinu, oblog možeš namočiti još nekoliko puta, svakiput sve toplijom vodom jer toplina ubrzava pucanje ječmenca. Upotrebljene obloge baci ili ih, ako se radi o krpici, prije ponovne upotrebe otkuhaj  jer će se tako uništiti bakterije i spriječiti nova infekcija.

Ako si sklona ječmencu, jednom na dan operi kapke kako bi folikuli ostali čisti. Najjednostavnije je da zatvorene kapke lagano ispereš dječjim šamponom razrijeđenim u omjeru toplom vodom u omjeru 1:10. Za ispiranje koristi vatu i baci je nakon što jednom prođeš preko kapaka.

Svakih nekoliko dana na kapke stavi topli oblog kako bi spriječila začepljenje lojnih žlijezda.

Svaki dan uzmi žlicu ili dvije kapsule lanenog ulja. To spriječava začepljenje folikula. Možeš koristiti i laneno ulje te ga dodavati salatama ili ga staviti na kruh, uglavnom nikad ga ne moj kuhati jer je termolabilno.

Često peri ruke, ne diraj oči i mijenjaj redovito ručnike i jastučnice.

Obavezno uzimaj dovoljno vitamina A. Ako često dobivaš ječmenac, to može biti upozorenje da organizmu nedostaje vitamina A. Jedi žumanca, maslac, iznutrice te žuto, narančasto, crveno ili tamnozeleno povrće. Ta hrana sadrži mnogo betakarotena koje tijelo pretvara u vitamin A, također možeš uzimati i multivitaminske proizvode.

Unatoč tome što boli i razdražuje, ječmenac je u pravilu bezopasan. Obrati se liječniku, ako počne krvariti, naraste velik u kratkom roku ili se ne počne povlačiti nakon dva dana jer je u tom slučaju moguća ozbiljna infekcija kapka, piše Miss7zdrava.

Vaša reakcija na temu