Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com ZDRAVA PREHRANA Popis namirnica najboljih za probavu

ZDRAVA PREHRANA Popis namirnica najboljih za probavu

Savjeti stručnjaka

Zdrava probava, koliko god problema imali, moguća je i može se kontrolirati kroz dnevnu prehranu. Primjerice, puno prerađene hrane i alkohola sigurno nije put prema zdravlju.

No, izborom namirnica možete utjecati i poboljšati probavu. Stručnjaci su za EatThis otkrili neke namirnice koje u tome mogu pomoći, prenosi N1

Grahorice

Grah, grašak i druge grahorice odličan su dodatak prehrani i pridonose zdravlju probavnog sustava jer se ponašaju kao probiotici.

Grašak, razne vrste graha i leće, slanutak i druge grahorice odličan su izvor vlakana koje pridonose zdravlju probavnog trakta i pomažu probavi.

Ako na dnevnoj bazi ne unosite dovoljno vlakana, mogli biste se osjećati napuhnuto, češće biti gladni ili patiti od bolova u želucu. To znači da je vrijeme za uvođenje grahorica u prehranu.

Bobičasto voće

Osim grahorica, i bobičasto voće je sjajan izvor vlakana i stručnjaci savjetuju da ih uvijek imamo pri ruci, ako ništa smrznute. Također, puno je antioksidansa i vitamina C koji hrani dobre bakterije i smanjuje upalne procese.

Može se miješati s jogurtom ili dodati u smoothie, a naravno odličan su sastojak raznih muffina i kolača.

Fermentirana hrana

Stručnjaci ističu da uvođenje fermentiranih proizvoda u dnevnu prehranu značajno pridonosi zdravlju probavnog sustava. To mogu biti razne verzije jogurta, miso (fermentirana sojina zrna) ili kiselo zelje.

Studija iz 2021. otkrila je da prehrana bogata fermentiranom hranom poboljšava raznolikost bakterijske mikroflore.

Raznolika hrana

Na probavu negativno može utjecati i monotoni jelovnik, odnosno neprestano konzumiranje jedne te iste hrane. Šira paleta namirnica dovodi do šireg raspona dobrih bakterija u probavnim sustavu što je uvijek dobro.

Uz sve ovo preporuča se pijenje puno vode kao i dovoljno odmora.

Vaša reakcija na temu