Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Engin Akyurt from Pixabay Žene koje piju kavu bolje stare, prema studiji s Harvarda

Žene koje piju kavu bolje stare, prema studiji s Harvarda

Blagodati se pripisuju kofeinu

Činjenica da kava nudi određene zdravstvene prednosti nije ništa novo. Kada se pije umjereno i redovito može pomoći u smanjenju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Nedavno je studija sa Sveučilišta Harvard pokazala i da redovita konzumacija kave pomaže da žene dobro stare, piše Živim.

Prema studiji, konzumacija do 2,5 šalice kave dnevno pomaže ženama da dostignu sedamdeset i više godina bez problema s pamćenjem i pokretljivošću, odnosno kava pridonosi zdravom starenju bez demencije, dijabetesa ili raka. Svaka šalica kave dnevno povećava vjerojatnost da ćete ostati u formi i mentalno zdravi u starijoj dobi za pet posto. Preporučena maksimalna količina od 2,5 šalice dnevno također je poboljšala opće zdravstvene aspekte za dva do pet posto.

Znanstvenici su u studiju uključili 47.000 žena koje su od 1984. godine u redovitim intervalima davale informacije o svom zdravlju, načinu života i prehrani.

Blagodati se pripisuju kofeinu, no čini se samo onom u kavi. Kofein iz drugih pića poput kole ili energetskih pića nema pozitivan učinak na zdravo starenje. Naprotiv, s čašom dnevno opća vjerojatnost zdravog starenja smanjuje se za 19 posto. Također, konzumacija kave ili čaja bez kofeina ne može imati slične učinke na zdravo starenje kao kava.

- Rezultati sugeriraju da kava s kofeinom, za razliku od čaja ili kave bez kofeina, može podržati proces starenja, tako da su mentalne i fizičke funkcije očuvane - kaže voditeljica studije dr. Sara Mahdavi sa Sveučilišta Harvard, koja je rezultate studije predstavila na nedavnom godišnjem skupu Nutrition 2025 u Orlandu.

Vaša reakcija na temu