Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash ZLATNO DOBA Predavanja u sklopu Svjetskog dana astme

ZLATNO DOBA Predavanja u sklopu Svjetskog dana astme

Ulaz je slobodan

Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata i Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, podružnica Split, jednom mjesečno organiziraju ciklus predavanja za pučanstvo starije životne dobi na temu zdravlja.

U sklopu Svjetskog dana astme, 8. svibnja 2023. (ponedjeljak) s početkom u 19 sati u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu, Dioklecijanova 7 održat će se predavanja:

- 'Astma danas', predavač: Vide Popović, dr. med., spec. pulmolog.

- 'Fizioterapijski pristup kod astme', predavač: Ana Čaljkušić, bacc. physioth.


Astma je dugotrajna upalna bolest dišnih putova. Karakteriziraju je varijabilni i ponavljajući simptomi, reverzibilna opstrukcija protoka zraka i bronhospazmi koji se lako pokreću. Simptomi uključuju epizode piskanja, kašlja, stezanja u prsima i nedostatka zraka. To se može dogoditi nekoliko puta dnevno ili nekoliko puta tjedno. Ovisno o osobi, simptomi astme mogu se pogoršati noću ili tijekom vježbanja.

Simptomi se mogu spriječiti izbjegavanjem okidača, kao što su alergeni i respiratorni iritansi i potisnuti upotrebom inhalacijskih kortikosteroida. Dugodjelujući beta agonisti (LABA) ili antileukotrienski agensi mogu se koristiti uz inhalacijske kortikosteroide ako simptomi astme ostanu nekontrolirani. Liječenje simptoma koji se brzo pogoršavaju obično je inhalacijskim kratkodjelujućim beta-2 agonistom kao što je salbutamol i kortikosteroidima. 

U 2019. astma je zahvatila približno 262 milijuna ljudi i uzrokovala približno 461 000 smrti. Većina smrtnih slučajeva dogodila se u zemljama u razvoju. Astma često počinje u djetinjstvu, a stope su značajno porasle od 1960-ih godina.

Ulaz je slobodan.

Vaša reakcija na temu