Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Znanstvenici ispitivali koliko je koraka potrebno napraviti dnevno za poboljšanje zdravlja

Znanstvenici ispitivali koliko je koraka potrebno napraviti dnevno za poboljšanje zdravlja

Nije ono što smo dosad mislili

Kako bi poboljšali fizičku kondiciju, ostali zdravi i smanjili rizik od bolesti, mnogi pokušavaju slijediti ustaljeno pravilo od 10000 koraka svaki dan. Međutim, prema znanstvenicima, optimalni dnevni broj koraka potreban za zdravlje jako se razlikuje od onoga što smo oduvijek mislili. 

Što više hodate i vježbate svaki dan, to je bolje za vaše tijelo. Međutim, to ne mora nužno biti 10000 koraka, kako se često pretpostavljalo, da bi se iskoristile zdravstvene dobrobiti. U novojstudiji znanstvenici su otkrili da ljudi koji naprave najmanje 7000 koraka dnevno već čine nešto dobro za svoje zdravlje i time mogu značajno smanjiti rizik od rane smrti, piše Novi list.

Oko 2100 odraslih osoba promatrano je u studiji tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Pokazalo se da su sudionici koji su hodali najmanje 7000 koraka dnevno imali nižu stopu smrtnosti tijekom godina od onih koji su hodali manje od 7000 koraka dnevno. Brzina hoda nije bila važna.

Ako se pitate može li 10000 koraka pružiti još više zdravstvenih prednosti u usporedbi sa 7000 koraka, odgovor je vjerojatnije ne. Tijekom istraživanja znanstvenici su otkrili da nema stvarne razlike za naše zdravlje hoćemo li napraviti 7500 ili 10000 koraka dnevno, na primjer. Ipak, postoji dobra vijest: 7000 koraka dnevno mnogo nam je lakše nego prijeći brojku od 10000 dnevno. Tako ipak možemo učiniti nešto dobro za svoje tijelo i svoje zdravlje sa znatno manje truda.

Mit da biste trebali hodati 10000 koraka dnevno zapravo je više marketinški alat iz 1960-ih. Godine 1964. japanska tvrtka Yamasa lansirala je 'Manpo-kei', prvi prijenosni pedometar. U prijevodu 'Manpo-kei' znači pedometar od 10000 koraka – prema proizvođaču, ova brojka je zdrava i govori o zdravom načinu života. Brojna istraživanja danas opovrgavaju tvrdnju da je za zdrav način života potrebno 10000 koraka.

Vaša reakcija na temu