Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Znanstvenici otkrili način da prevare stanice tumora i u njih unesu veću količinu lijeka protiv raka

Znanstvenici otkrili način da prevare stanice tumora i u njih unesu veću količinu lijeka protiv raka

Glad za proteinima pokazala se njihovom velikom slabosti

Novo istraživanje koje je proveo tim iz opće bolnice Massachusetts (MGH) ukazuje na obećavajuću strategiju kojom bi se povećao unos lijekova protiv raka u stanice tumora te na taj način kemoterapije učinilo učinkovitijima.

Dostaviti dovoljno lijekova protiv raka u tumor često je težak zadatak, a novootkrivena potencijalna strategija kojom bi se svladao taj problem uključuje vezanje lijekova za albumin, protein kojei je narasprostranjeniji u krvi.

Navedena strategija se oslanja na velik apetit tumora za proteinskim nutrijentima koji potpomažu rast malignih stanica. Dok tumori konzumiraju dostupan albumin, oni istovremeno u sebe unose i na albumin spojene lijekove.

Popularni lijek koji se veže na albumin i kojeg je u SAD-u odobrila američka agencija za hranu i lijekove zove se nab-PTX (nanoparticle albumin-bound paclitaxe) i uspješno se koristio za liječenje raka pluća i gušterače u kasnoj fazi.

Ipak, ne reagiraju svi pacijenti na nab-PTX i njegova učinkovitost kod tumora je mješovita, a razlog tome je nepotpuno razumijevanje toga kako albumin utječe i reagira na unos lijeka, ističe Miles Miller, asistent profesora na sveučilištu Harvard i vodeći istražitelj Centra za sistemsku biologiju MGH.

Kako bi omogućili bolji uvid, Miller i njegovi kolege proučili su unos nab-PTX-a u stanice tumora pri rozoluciji veličine jedne stanice na modelima raka kod miševa. Koristeći 3D mikroskopiju i nešto što se naziva tehnologijom čišćenja tkiva, tim je otkrio da stanice raka mogu unijeti značajnu količinu nab-PTX-a te da konzumaciju tog lijeka kontroliraju signalni putevi koji su uključeni u proces unosa nutrijenata poput albumina unutar stanice.

Ovo je otkriće sugeriralo da ako možemo manipulirati s tim putevima, mogli bismo zavarati stanice raka da se nalaze u stanju pothranjenosti nutrijentima te tako povećati njihov unos nap-PTX-a, pojašnjava autor studije Ran Li, instruktor na odjelu radiologije i u centru za sistemsku biologiju MGH.

I doista, tretiranje tumora inhibitorom receptora faktora rasta 1 sličnog inzulinu, koji predstavlja važnu komponentu jednog od signalnih puteva, poboljšano je nakupljanje nab-PTX lijeka u stanicama tumora te se povećala i učinkovitost tog lijeka.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Nature Nanotechnology, prenosi Zimo.

Vaša reakcija na temu