Znanstvenici sa Sveučilišta Harvard izdali su oštro upozorenje o crvenom mesu, pozivajući javnost da smanji unos nakon objave nove studije. Tim američkih stručnjaka analizirao je podatke više od 200.000 sudionika tijekom 36 godina kako bi otkrio što 'hem željezo' čini našem zdravlju.
Iako ovo možda ne zvoni na uzbunu, to je zapravo oblik željeza koji ljudsko tijelo najlakše apsorbira, a nalazi se u raznim vrstama mesa, uključujući govedinu, janjetinu, jetru i neke vrste ribe. Uznemirujuće, otkrili su 'značajnu vezu' između ove vrste željeza i pojave dijabetesa tipa dva, što je izazvalo zabrinutost oko tipičnih dnevnih izbora prehrane, piše Express.
'Ova studija naglašava važnost odabira zdrave prehrane u prevenciji dijabetesa', rekao je dopisni autor Frank Hu, Fredrick J. Stare profesor nutricionizma i epidemiologije. 'Smanjenje unosa hem željeza, posebno iz crvenog mesa, i usvajanje više biljne prehrane mogu biti učinkovite strategije za smanjenje rizika od dijabetesa'.
Oboljeli od dijabetesa tipa dva često osjećaju pretjeranu žeđ, umor i učestalo mokrenje, iako neki ne pokazuju nikakve simptome. Dugoročne implikacije dijabetesa tipa dva, kako ističu istraživači, uključuju povećanu opasnost od demencije, smanjenje mentalne oštrine koje pogađa gotovo milijun pojedinaca diljem Ujedinjenog Kraljevstva.
Rezultati harvardske studije otkrili su da su sudionici koji su konzumirali najviše hem željeza imali 26 % veći rizik od razvoja dijabetesa tipa dva od onih koji su konzumirali najmanje. Hem željezo također predstavlja više od polovice rizika od dijabetesa tipa dva povezanog s neprerađenim crvenim mesom.
Ovo su nedvojbeno zabrinjavajući rezultati, ali ne bojte se. Znanstvenici sugeriraju da možete ublažiti ovaj rizik svakodnevnom zamjenom crvenog mesa za hranu biljnog podrijetla. Namirnice poput mahunarki, orašastih plodova, sjemenki i suhog voća obično se mogu pohvaliti s puno 'ne-hem željeza'.