Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Mogens Petersen from Pixabay Znate li koliko kalorija ima koji kruh?

Znate li koliko kalorija ima koji kruh?

Evo koji je najzdraviji

Kruh postoji u najrazličitijim oblicima i može biti vrlo različitog nutritivnog sastava, pa je dobro znati koliko koji ima kalorija.

Na stranici nutritionadvance.com navode glavne karakteristike najpopularnijih vrsta kruha i koliko koji od njih ima kalorija na 100 grama, odnosno koliko koji doprinosi povećanju tjelesne mase.

Baguette – 272 kalorije na 100 grama

Poznat i kao francuski kruh, baguette je jedan od najpoznatijih vrsta kruha diljem svijeta. To su dugački, tanki štapići pečenog tijesta koji se pripremaju od brašna, vode, kvasca i soli.

Budući da mu je glavni sastojak rafinirano pšenično brašno, baguette obično ima blag okus u usporedbi s drugim vrstama kruha. Međutim, ima prilično malo vlakana i proteina u usporedbi s kruhom od cjelovitih žitarica, piše zadovoljna.rs.

Banana kruh – 326 kalorija na 100 grama

Banana kruh je popularna vrsta kruha pripremljenog od običnog brašna i zrelih banana. Ostali sastojci su maslac, jaja, soda bikarbona i sol.

Tijekom 1930-ih godina prošlog stoljeća banana kruh postao je poznat diljem Amerike, gdje čak postoji i nacionalni dan posvećen ovom kruhu. Ovaj kruh je sladak jer je pun banane i ima okus sličan kolaču.

Kajzerice – 418 kalorija na 100 grama

Kajzerice su osobito popularne kao peciva za hamburgere.

Glavni sastojak je pšenično brašno, a sadrže i dosta maslaca, mlijeka i jaja. Zahvaljujući tome, kajzerice imaju mekanu, laganu teksturu i blago sladak okus. Međutim, zbog visokog udjela maslaca imaju više masti i kalorija od drugih vrsta kruha.

Raženi kruh – 259 kalorija na 100 grama

Raženi kruh uglavnom sadrži raženo brašno, ali često i druge vrste brašna. Često se događa da kruh koji se prodaje kao raženi zapravo sadrži najviše običnog bijelog brašna, a raženog vrlo malo.

Općenito, raženi kruh ima intenzivniji okus i gušću teksturu od pšeničnog kruha, a ljudi ga koriste već tisućama godina.

Kukuruzni kruh – 330 kalorija na 100 grama

Kukuruzni kruh obično se priprema od kukuruznog brašna i praška za pecivo.

Kad je riječ o ovom kruhu, treba znati da kukuruzno brašno ima relativno malo vlakana i proteina, ali sadrži prilično kalorija.

Focaccia – 249 kalorija na 100 grama

Focaccia je talijanski specijalitet donekle sličan tijestu za pizzu. Ipak, focaccia je gušća i prozračnija.

U Italiji se jede od davnina, a obično se priprema od brašna, vode, soli, kvasca i maslinovog ulja.

Somun – 275 kalorija na 100 grama

Somun je vrsta lepinje, odnosno tankog okruglog kruha, i dio je gastronomske kulture mnogih naroda Mediterana i Balkana. U različitim zemljama ovog dijela svijeta postoje varijacije u pripremi somuna, ali i u nazivu, pa ga, primjerice, u Grčkoj zovu pita.

Lepinje se pripremaju od dizanog tijesta, kao i većina kruhova, ali kod njih je specifično što tijesto, po pravilu, naraste tri puta, pa je struktura prozračna, lagana i šupljikava. Zato je somun idealan za razne priloge.

Kruh od pira – 248 kalorija na 100 grama

Kruh od pira priprema se od ove drevne žitarice koja se uzgaja tisućama godina.

Pirino brašno je od cjelovitog zrna, pa je hranjivije od mnogih drugih vrsta kruha.

Bijeli kruh – 270 kalorija na 100 grama

U usporedbi s kruhom od cjelovitog zrna, klasični bijeli kruh ne sadrži pšenične klice ni mekinje, koje su bogate esencijalnim hranjivim tvarima.

Također, ima znatno manje vlakana od kruha od cjelovitog zrna. Primarni sastojak bijelog kruha je pšenično brašno, a zatim voda, kvasac i sol.

Integralni kruh – 254 kalorije na 100 grama

Za razliku od bijelog kruha, vrste od cjelovitog pšeničnog zrna sadrže mekinje, klice i endosperm. Stoga integralni kruh ima više vlakana, proteina, vitamina i minerala od običnog bijelog kruha.

Vaša reakcija na temu