Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Zubar otkriva 5 stvari koje vam zubi govore o vašem zdravlju

Zubar otkriva 5 stvari koje vam zubi govore o vašem zdravlju

Indikator su brojnih bolesti

Dobro je paziti na zdravlje usta i pratiti sve promjene - jer bi one mogle pokazivati da postoje upale ili negativne promjene s kojima se vaše tijelo bori. Redoviti pregledi kod zubara pomoći će jer se onda mogu na vrijeme uočiti stvari koje biste bez pregleda mogli propustiti.

No, poznavanje ovih pet stvari na koje morate paziti kod sebe i drugih moglo bi biti ključno u prepoznavanju bilo kakvih zdravstvenih problema.

1. Anemija i blijedo zubno meso

Blijede desni mogu biti uzrokovane anemijom, najčešće zbog nedostatka željeza.

Neke varijacije boja prirodno postoje pa se može činiti da imate bljeđe ili tamnije desni od drugih. I obično ako desni nisu bolne ili ne krvare, ne obraćamo na njih puno pažnje.

No ako primijetite da vam desni odjednom izgledaju prilično blijedo i da imate druge simptome, poput osjećaja umora ili vrtoglavice, kontrola kod liječnika bi mogla biti dobra ideja.

2. Poremećaji prehrane i zubna caklina

Ako poremećaj prehrane uključuje povraćanje, želučane kiseline ispiru zube i mogu otopiti tvrdi pokrov cakline.

Promjene u boji, obliku, prozirnosti ili osjetljivosti zuba mogu dati naznake temeljnog problema koji s vremenom može dovesti do opsežnog propadanja i gubitka zubi.

3. Osteoporoza i gubitak zuba

Ako smatrate da vam je olabavio korijen jednog ili više zuba, mogli biste patiti od osteoporoze.

Kost oko vaših zuba pruža osnovu koja ih podržava. Iako je to kod kuće teže otkriti, stomatolozi i higijeničari moći će vidjeti sustavnu promjenu gustoće kostiju zbog osteoporoze.

Zubi koji se tijekom pregleda više od prosjeka klimaju mogli bi biti rani trag ovom progresivnom stanju. U tim slučajevima često se preporučuje ispitivanje gustoće kostiju kod liječnika.

4. Bijele mrlje i HIV

Neobično je vidjeti gljivice slične kvascu, uzrokujući bjelkaste mrlje, u ustima kod općenito zdravih ljudi, osim ako ne nose proteze.

No, kako pacijenti s HIV-om imaju oslabljen imunološki sustav, postaju osjetljiviji na gljivične i druge teže infekcije. Znakovi uključuju pukotine u kutovima usta, loš okus hrane, neugodan okus ili bol u ustima, naravno uz bijele mrlje u usnoj šupljini.

5. Gubitak zuba i bolest bubrega

Bolest bubrega može uzrokovati čireve u ustima, promjene okusa, a suha usta zbog kserostomije mogu uzrokovati smanjenje proizvodnje sline.

Zatim, kad se usta isuše, kiselost se povećava i nizak pH može rezultirati agresivnim karijesom i gubitkom zuba.

Neka istraživanja također pokazuju da pacijenti s bolestima desni imaju povećan rizik od bolesti bubrega, što je još jedan dvosmjeran odnos između oralnog i organskog zdravlja.

Ako ste primijetili više neobjašnjivih rana u ustima ili promjenu okusa, možda bi bilo vrijedno pripaziti na druge simptome bolesti bubrega.

To bi mogao biti osjećaj umora, problem sa spavanjem ili potreba za češćim uriniranjem, piše britanski Sun, prenose 24 sata.

Vaša reakcija na temu