Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Zubari otkrili 11 znakova koji pokazuju da pijete previše alkohola

Zubari otkrili 11 znakova koji pokazuju da pijete previše alkohola

Redovita oralna higijena je najvažnija

Svi znamo koliko su zubi važni, a redovita briga o oralnoj higijeni, poput pranja zubi dva puta dnevno i izbjegavanja slatkiša, ključna je za njihovo zdravlje. No, možda niste svjesni da i alkohol može ozbiljno narušiti zdravlje zubi i desni. Osim što može uzrokovati probleme poput nadutosti, debljanja i slabijeg imuniteta, alkohol također vodi do suhih usta, što iritira meko tkivo i smanjuje količinu sline u ustima.

Zašto je slina važna za zube?

Slina je prirodna tekućina koja igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja usne šupljine. Pomaže isprati kiseline i bakterije koje se nakupljaju u ustima te ih neutralizirati. Kada pijemo alkohol, dolazi do smanjenja količine sline, a suha usta stvaraju idealno okruženje za razvoj bakterija, što može dovesti do bolesti desni.

Stomatolozi su izdvojili jedanaest znakova upozorenja koji mogu ukazivati na bolesti desni, uzrokovane, između ostalog, i konzumacijom alkohola. Ako primijetite neki od ovih simptoma, možda je vrijeme za posjet zubaru, piše Index.

Krvarenje desni prilikom pranja zubi

Ako vam desni krvare dok perete zube, to može biti znak da su iritirane, natečene ili crvene, što su rani simptomi bolesti desni.

Krvarenje desni prilikom jela

Krvarenje desni dok jedete tvrdu hranu, poput jabuka, također može signalizirati problem s desnima.

Crvene ili natečene desni

Bolest desni može uzrokovati crvenilo, natečenost i osjetljivost desni. Ovi simptomi često su posljedica nakupljanja naslaga na zubima.

Osjetljivost desni na dodir

Ako su vam desni bolne na dodir, to može biti posljedica prejakog pranja zubi, ali i simptom bolesti desni.

Loš zadah koji ne prolazi

Uporna halitoza ili loš zadah često je znak bolesti desni, osobito ako već dugo niste obavili profesionalno čišćenje zubi.

Gnoj između zubi i desni

Ako primijetite gnoj između zubi i desni, to može biti znak zubnog apscesa, ozbiljne infekcije uzrokovane bakterijama. Ovaj problem može nastati zbog bolesti desni, karijesa ili ozljede zuba.

Povlačenje desni sa zubi

Ako vam se desni povlače od zubi, to je znak recesije desni, često povezane s bolestima desni.

Klimavi zubi

Bolest desni može oslabiti potporne strukture zuba, poput mekog tkiva i kosti, što može dovesti do klimanja zuba.

Odvajanje zubi

Ako primijetite da se zubi razdvajaju ili pomiču, to može biti znak uznapredovale bolesti desni. Nakupljeni plak i kamenac oštećuju tkivo ispod zubi te uzrokuju pomicanje zuba.

Pomicanje zubi u ustima

Pomicanje zubi, slično kao i kod razdvajanja, može ukazivati na ozbiljne probleme s desnima.

Rane u ustima

Bolne ranice u ustima, iako mogu biti uzrokovane virusima i bakterijama, također su povezane s lošom oralnom higijenom te bolešću desni.

Prekomjerna konzumacija alkohola slabi imunološki sustav, otežavajući tijelu borbu protiv infekcija, uključujući bolesti desni. Iako jedan ili dva navedena simptoma ne znače nužno da imate bolest desni, svakako ih shvatite kao znak da je vrijeme za posjet stomatologu.

Vaša reakcija na temu