Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'Krunom hrvatskih vladara' ponovno u Solinu i Klisu!
Regnum Croatorum Piše: Mate Božić, koordinator projekta arheološkog turizma 'Regnum Croatorum'

'Krunom hrvatskih vladara' ponovno u Solinu i Klisu!

Manifestacija će započeti okupljanjem pripadnica i pripadnika povijesnih postrojbi na Gospinu otoku

U subotu, 8. listopada, u organizaciji Udruge studenata povijesti 'Toma Arhiđakon' i Povijesne postrojbe 'Kliški uskoci' - a u okviru projekta arheološkog turizma 'Regnum Croatorum' - u Solinu i Klisu ponovno će se obilježiti dva osobito značajna događaja starohrvatske prošlosti: smrt kraljice Jelene 'Slavne' (8. listopada 976.) i krunidba kralja Dmitra Zvonimira (8. listopada 1075.). Također, na isti datum novije povijesti  (8. listopada 1871.) podignuta je Rakovička buna Eugena Kvaternika s ciljem ostvarenja neovisnosti Hrvatske od Austro-Ugarske Monarhije, dok je krajem prošloga stoljeća (8. listopada 1991.) Sabor suvremene Republike Hrvatske donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, odnosno proglasio punu neovisnost Republike Hrvatske od SFR Jugoslavije. Podsjetimo, taj značenjski bremenit datum se od 2001. do 2019. obilježavao kao Dan neovisnosti, a danas se obilježava kao Dan Hrvatskog sabora, dok je ostalo zabilježeno kako je kralj Zvonimir svečano 'okrunjen u solinskoj bazilici (listopada 1075.) nakon što ga je narod i kler 'složno izabrao za kralja Hrvatske i Dalmacije' na saboru u Solinu.'

Manifestacija oživljene povijesti 'Krunom hrvatskih vladara', koja se u Klisu i Solinu održava od 2014. godine, započet će okupljanjem pripadnica i pripadnika povijesnih postrojbi, s početkom u 11.30 sati na Gospinu otoku u Solinu, gdje će uz izaslanstvo Hrvatskog plemićkog zbora biti odana počast kraljici Jeleni 'Slavnoj'. Potom će cjelokupna povorka sudjelovati u svečanom mimohodu uzduž rijeke Jadro do solinsko-kliškog lokaliteta 'Šuplje crkve' - nekadašnje krunidbene bazilike sv. Petra i Mojsija. Na istom će mjestu manifestacija biti uveličana programom koji će se u organizaciji Grada Solina, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika - Split, osnovnih škola s područja grada Solina - Malih čuvara solinske baštine i Dječjeg vrtića Cvrčak održavati od 11 sati. Nakon uprizorenja krunidbe kralja Dmitra Zvonimira s početkom u 12, sudionici manifestacije će se uputiti prema kliškoj tvrđavi, drevnom sijelu vladarske kuće Trpimirovića, gdje će se od 13 sati nastaviti druženje svih zaljubljenika u oživljenu povijest starohrvatskog doba.

'Regnum Croatorum' - kao projekt arheološkog turizma započet krajem 2013. - za cilj ima revalorizaciju starohrvatskih arheoloških lokaliteta na širem splitskom području: od Podstrane (crkva Sv. Martina) do Kaštela i Trogira (Bijaći) te Muća (crkva sv. Petra) i Splita (Sustipan), kao i prezentaciju starohrvatske oživljene povijesti 9., 10. i 11. stoljeća. Nakon jednogodišnje stanke, manifestacija 'Krunom hrvatskih vladara' Solin - Klis se i ove godine organizira pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, TZ Klis i TZ Solin, tvrtki Röfix i Clissa, Općine Klis, Grada Solina te Splitsko-dalmatinske županije.

Vaša reakcija na temu