Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'Krvavi ban' na Dalmatinskom portalu (16)
Krvavi ban Piše: Jagoda Šimac

'Krvavi ban' na Dalmatinskom portalu (16)

Donosimo šesnaesti nastavak romana Jagode Šimac objavljenog u izdanju Naklade Bošković

Andrija je cijelim putem razmišljao o razgovoru s djedom i nikako se nije mogao osloboditi osjećaja da mu je najvažnije prešutio. Siguran sam da mi nije sve rekao. K vragu! Sam moram otkriti što se zapravo događa. Je li moguće da je svima samo stalo do krvi djevojke koja je, kako tvrde, opasna krvopija? Ne! Ovdje je nešto drugo u pitanju.

Magdalena je zaista bila nesvakidašnja djevojka. Cijela njezina pojava, ma koliko bila prokleta ili demonska, ostavila je na njega neopisiv dojam. U njezinim sjajnim očima, u neobičnom zavodljivom pogledu, nije bilo ničega prijetećeg. Prije bi rekao da je u njima počivala osamljenost i neizmjerna tuga. Bio je siguran da mu od nje ne prijeti nikakva opasnost. Djevojka nije bila zla. U to se mogao životom zakleti. Ipak, kroz glavu mu je prolazilo stotinu pitanja na koja nije imao odgovor. Sve je bilo nepovezano, bez smisla, i osjećaj mu je govorio da se nešto drugo, strašnije i pogubnije krije iza svega. Grgur Šubić panično je upozoravao kako se velikaši žele domoći njegove kćeri. Zašto? Je li njezina krv zaista toliko moćna? Osigurava li onom tko se njezinim ugrizom zarazi zaista besmrtnost? Zavuče ruku pod ogrtač i opipa kožni tobolac sa zapečaćenim, u svitke presavijenim pergamentima. Zapita se kakva li je tajna na njima ispisana da ih se ni Nelipić, a niti bilo koji od njegovih saveznika ne smije domoći. Magdalena ih mora pročitati. Možda će mi onda moći sve objasniti? Samo da je što prije nađem!

- Pred nama je vojska, kneže - obavijesti ga izvidnik, jedan od petorice pratitelja.

- Mletački otpad pod stijegom istražitelja Božje pravde! Napustili su vlaška domaćinstva u podnožju i penju se uz planinu.

- Inkvizitor! K vragu! Samo je on još nedostajao - Andrija glasno opsuje. I najgladniji strvinar je namirisao obrok, pomisli. Kako li je samo Božji upljuvak doznao za nju? Pa naravno! Svoje propovjedničke pastire redovito šalje da broje ljudske ovce.

- Kneže, Nelipićeva garda se spustila niz Kameniti brijeg i zaputila se preko polja prema vlaškim domaćinstvima - dojahao je i drugi izvidnik koji je motrio zapadnu stranu polja.

Andrija u sebi još jednom žestoko prokune. Znao je da Nelipiću nije trebala vojska da se dočepa Magdalene. Sigurno je unaprijed poslao uhode i plaćenike da doznaju gdje je i da je otmu. On dolazi na gotovo. Prokletnik! Gardom želi pokazati moć i otvorenu prijetnju, ukoliko se stočari usude štititi je. Ali s inkvizitorom i Mlečanima, gad, sigurno nije računao. A ni sa mnom! Mrski strvinari! Moram je pronaći prije njih!

(Nastavit će se...)

Prethodne dijelove knjige možete pronaći na ovom linku.

Djela Jagode Šimac mogu se kupiti u online trgovini Super knjižara.

Vaša reakcija na temu