Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'Oscuro Animal' osvojio Grand Prix 21. Splitskog filmskog festivala

'Oscuro Animal' osvojio Grand Prix 21. Splitskog filmskog festivala

Najbolji kratkometražni film je 'Događaji u maglenoj komori'

Grand Prix za dugometražni film 21. Splitskog filmskog festivala pripao je djelu 'Oscuro Animal' redatelja Felipea Guerrera iz Kolumbije, a Grand Prix za kratkometražni film zaslužio je 'Događaji u maglenoj komori' indijskog autora Ashima Ahluwalia.

Žiri za dugometražni film u sastavu Marko Njegić, Jan Schomburg i Bekim Serjanović donio je sljedeću odluku:

Grand Prix

Felipe Guerrero, Kolumbija  OSCURO ANIMAL

U filmu Felipea Guerrera slike pričaju priču, jedva da se izgovori riječ dijaloga i ta se nijemost prenosi na nas. Šutke gledamo film vizualne ljepote usporedive s nekom najboljom slikom koju išara kist stvarnosti, ratnog konflikta u Kolumbiji toliko univerzalnog da transcendira prostor i vrijeme.

Posebna nagrada (Honorable Mention)

Sergei Loznitza, Rusija  DOGAĐAJ / EVENT 

Estetski i politički relevantan film 'u kojem se ogleda prošlost, sadašnjost i budućnost' Rusije, ali i europske kinematografije.

Žiri za kratkometražni film u sastavu Bernd Schoch, Hugo Engelbrech i Ivan Perić je donio sljedeću odluku.

Grand Prix

Ashim Ahluwalia, Indija  DOGAĐAJI U MAGLENOJ KOMORI / EVNTS IN A CLOUD CHAMBER

Gran Prix za najbolji kratkometražni film dobiva film indijskog autora Ashima Ahluwalia Događaji u maglenoj komori. Žiri je istekao zanimljiv način na koji je u filmu prikazana korelacija između procesa sjećanja i stvari koji su već izgubljene. Također preko ovog filma dobivamo novi uvid u povijest indijske kinematografije. Film posebice čini zanimljivim suptilna doza humora od strane samog glavnog protagonista.

Posebne nagrade (Honorable Mention)

Mashiro Tsutani, Japan  MOVEMENTS ARISING FROM DIFFERENT RELATIONSHIPS / BETWEEN REGULARITY AND IRREGULARITY II

Posebne negrade dobivaju filmovi Movements arising from different relationships between regularity and irregullarity II japanskog autora Mashira Tsutania. U filmu se ističe kombinacija znanosti i same umjetnosti. Povezanost struktura i stanica u mozgu miševa sa svemirom. Također je žiri istaknuo vješto korištenje glazbe i zvukova u kombinaciji s pokretnim slikama.

Jela Hasler, Švicarska  THE MEADOW

Drugo posebno priznanje žiri je dodijelio švicarskoj autorici filma The Meadow. Film se ističe svojom atmosferom, načinom na koji je sniman. Također u filmu je vješto prikazan suptilni pomak u priči.

Vaša reakcija na temu