'Oscuro Animal' osvojio Grand Prix 21. Splitskog filmskog festivala

'Oscuro Animal' osvojio Grand Prix 21. Splitskog filmskog festivala

Najbolji kratkometražni film je 'Događaji u maglenoj komori'

Grand Prix za dugometražni film 21. Splitskog filmskog festivala pripao je djelu 'Oscuro Animal' redatelja Felipea Guerrera iz Kolumbije, a Grand Prix za kratkometražni film zaslužio je 'Događaji u maglenoj komori' indijskog autora Ashima Ahluwalia.

Žiri za dugometražni film u sastavu Marko Njegić, Jan Schomburg i Bekim Serjanović donio je sljedeću odluku:

Grand Prix

Felipe Guerrero, Kolumbija  OSCURO ANIMAL

U filmu Felipea Guerrera slike pričaju priču, jedva da se izgovori riječ dijaloga i ta se nijemost prenosi na nas. Šutke gledamo film vizualne ljepote usporedive s nekom najboljom slikom koju išara kist stvarnosti, ratnog konflikta u Kolumbiji toliko univerzalnog da transcendira prostor i vrijeme.

Posebna nagrada (Honorable Mention)

Sergei Loznitza, Rusija  DOGAĐAJ / EVENT 

Estetski i politički relevantan film 'u kojem se ogleda prošlost, sadašnjost i budućnost' Rusije, ali i europske kinematografije.

Žiri za kratkometražni film u sastavu Bernd Schoch, Hugo Engelbrech i Ivan Perić je donio sljedeću odluku.

Grand Prix

Ashim Ahluwalia, Indija  DOGAĐAJI U MAGLENOJ KOMORI / EVNTS IN A CLOUD CHAMBER

Gran Prix za najbolji kratkometražni film dobiva film indijskog autora Ashima Ahluwalia Događaji u maglenoj komori. Žiri je istekao zanimljiv način na koji je u filmu prikazana korelacija između procesa sjećanja i stvari koji su već izgubljene. Također preko ovog filma dobivamo novi uvid u povijest indijske kinematografije. Film posebice čini zanimljivim suptilna doza humora od strane samog glavnog protagonista.

Posebne nagrade (Honorable Mention)

Mashiro Tsutani, Japan  MOVEMENTS ARISING FROM DIFFERENT RELATIONSHIPS / BETWEEN REGULARITY AND IRREGULARITY II

Posebne negrade dobivaju filmovi Movements arising from different relationships between regularity and irregullarity II japanskog autora Mashira Tsutania. U filmu se ističe kombinacija znanosti i same umjetnosti. Povezanost struktura i stanica u mozgu miševa sa svemirom. Također je žiri istaknuo vješto korištenje glazbe i zvukova u kombinaciji s pokretnim slikama.

Jela Hasler, Švicarska  THE MEADOW

Drugo posebno priznanje žiri je dodijelio švicarskoj autorici filma The Meadow. Film se ističe svojom atmosferom, načinom na koji je sniman. Također u filmu je vješto prikazan suptilni pomak u priči.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(15546, "");
Pregledaj komentare
29