Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'Plavo u mom oku' Mate Bartulovića

'Plavo u mom oku' Mate Bartulovića

3D izložba slika u atriju Središnjice Gradske knjižnice Marka Marulića Split

 U atriju Središnjice Gradske knjižnice Marka Marulića Split, pod nazivom 'Plavo u mom oku', od 5. do 26. lipnja otvorena je 3D izložba slika Mate Barulovića.

Gradska knjižnica Marka Marulića Split tradicionalno je prisutna u obilježavanju mnogih javnih i kulturnih sadržaja i događanja, a ovoga puta otvorila je svoja vrata izložbi slika Mate Bartulovića. Mate Bartulović rođen je 1964. u Zadvarju. Nakon kratkog vremena s roditeljima preseljava u Split, gdje i danas živi. 

Mate Bartulović sudionik je Domovinskog rata, nakon čega otkriva skrivenu ljubav prema umjetnosti te se aktivnije počinje baviti, za početak, izradom božićnih jaslica. 

'Dakako, Mate u svojoj slikarskoj samoniklosti nije stao na prvotnim duhovnim temama. On proširuje svoj stvaralački interes izradom 3D slika s motivima mora i života na moru, što ujedno čini temu ove izložbe. Nadalje, znatiželja i istraživački duh vode ga prema drugim motivima i tehnikama, kao što su radovi oslikani na keramici. Čestit amaterski pristup i ovom prigodom vidimo kao slobodu bez akademskih opterećenja i očekivanja u kojemu se zrcali iskrenost i jednostavnost same poruke umjetničkog kazivanja. Sam autor umjetnost doživljava kao svojevrsnu terapiju koja mu pomaže u rješavanju problema iz prošlosti, poboljšava samosvijest i samopoštovanje, povećava emocionalnu kontrolu, a smanjuje stresna stanja i anksioznost te razvija kreativnost. 

Čini mi se vrijednim evidentirati Bartulovićev rad i stvaralaštvo koji se predstavljaju u GKMM s dvadesetak radova manjega formata, oblikovanih reljefno u drvetu, glini, akrilu i materijalima za modeliranje koji su prožeti temama mora, navika i običaja ljudi, prizivajući najranija autorova sjećanja i otkrivajući oporost i ljepotu ambijenta kamena i krša u kojemu je rođen. Bartulovićeva ljubav prema likovnome stvaralaštvu svjedoči o kreativnoj ustrajnosti jedne osobe koja se povodi svojom radoznalošću i diktatom osobnoga temperamenta', napisao je u predgovoru kataloga, dr. sc. Goran Sučić.

Vaša reakcija na temu