Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Antiratno djelo kao lijek
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Antiratno djelo kao lijek

Zoran Žmirić - Pacijent iz sobe 19 / Godina izdanja: 2018. / Hena.com

O AUTORU: Zoran Žmirić rođen je u Rijeci 1969. godine. Član je Hrvatskog društva pisaca, prevođen na engleski, talijanski, poljski, slovenski i ukrajinski. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, između ostalog nagrade 'Književno pero' za najbolju knjigu godine 2009./2010. ('Blockbuster') koju dodjeljuje Hrvatsko književno društvo, te Godišnje nagrade Grada Rijeke u 2011. za stvaralački rad i posebna dostignuća u području kulture. Objavio je osam knjiga. Kao glazbenik bio je basist grupa 'Laufer', 'Grad' i 'Grč'.

IZ SADRŽAJA: Gradski dečko koji je dan ranije u riječkom klubu Palach ispijao pivo i mahao DJ-u da pusti Sisters of Mercy, na svoj devetnaesti rođendan poslan je u rat. Dvadeset pet godina kasnije doveli su ga pred psihijatra kojemu će objasniti zašto je sebi učinio nešto nezamislivo.

OSVRT: Početkom ove godine 'Pacijent iz sobe 19' je dobio talijanski prijevod i objavljen u nakladi izdavačke kuće Infinito edizioni. Ne sumnjam da će vrlo brzo polučiti uspjeh kod talijanskih knjigoljubaca jer je ovo još jedan od prijeko nam potrebnih suvremenih antiratnih romana. Žmirić ih radi s nevjerojatnom uvjerljivošću. Za njegov 'Blockbuster' sam napisao da se radi o hrvatskoj 'Kvaki 22' i da bi ga trebalo uvrstiti u lektirne naslove. 

Ne mislim da je 'Pacijent iz sobe 19' nadmašio 'Blockbuster', ali je pružio znatno više kritike hrvatskom postratnom razdoblju. Naravno, nekome će kolumnistički dijelovi kritike društva biti i najvrjedniji dio romana, ja pak više volim cjelovitost priče. Iako me ometalo previše reminiscencija glavnog junaka na prijeratna razdoblja. Autora koji nas podsjećaju na osamdesete imamo dovoljno, a onih koji pričaju o 'prvoj crti', pogotovo poput Žmirića, premalo.

Opisi ratnog ludila kroz ispričane doživljaje te priznanja 'pacijenta' o osobnoj upletenosti i ratnim pomračenjima uma sve do razine samokažnjavanja uvlače čitatelja u djelo na razini svjetskih 'psiho' uspješnica. Forma ispovijesti kroz razgovor sa psihijatrom nije ništa novo, no Žmirić kroz nju vodi čitatelja lako, uz ogromnu dozu cinizma i humora, skoro do poruke - tko je ovdje lud. 'Pacijent' je knjiga koja nas treba priječiti da ne postanemo pacijenti.

Roman sadrži puno referenci na skladbe i nastupe sastava 'The Sister of Mercy' (engleski rock band iz 80-ih), no ako ih i niste pratili, Žmirić je objavio YouTube playlistu songova koje spominje, što je rijetkost u domaćim izdanjima i može vam dodatno pomoći da uronite u stanja glavnog lika.

Uz dobrog glumca, ovaj je roman osuđen i na uspjeh na kazališnim daskama. Sam autor ga je učinio besplatno dostupnim kao audiobook na SoundCloudu, emitiran je više puta na Hrvatskom radiju, a zanimljivo je da je i 'Blockbuster' dugo bio besplatno dostupan na autorovom profilu na Smashwordsu.

Uz brojna domaća nagradna finala (finalist Tportalove književne nagrade, finalist nagrade Fric, nominacija za Međunarodnu književnu nagradu Meša Selimović, po glasovima čitatelja dobitnik nagrade Fran Galović 2019.), pravo priznanje univerzalnoj Žmirićevoj poruci je stiglo trenutkom kad se 'Književna radionica Rašić', beogradski izdavač, odlučila objaviti 'Pacijenta iz sobe 19' i u Srbiji.

OCJENA: Roman svakako preporučujem, kako zbog poruke tako i zbog stila pisanja, no 'Blockbuster' mi ostaje na tronu. Pa, evo, samo da bih si napravio razliku nek budu 4,5 zvjezdice, ali i poziv svima da pročitaju oba romana.

Vaša reakcija na temu