Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Bajka svih bajki
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Bajka svih bajki

Stephen King: Bajka / Godina izdanja: 2023. / Znanje

O AUTORU: Stephen King autor je više od 60 knjiga, odreda svjetskih hitova. Među njegovim su novijim naslovima Billy Summers, Institut, Uljez, Uspavane ljepotice (u suautorstvu sa sinom Owenom Kingom), kao i trilogija o Billu Hodgesu: Posljednja straža, Tko nađe, njegovo i G. Mercedes. Njegov roman 11/22/63 proglašen je jednom od deset najboljih knjiga 2011. u New York Times Book Reviewu, a osvojio je i nagradu Los Angeles Timesa za najbolji krimić/triler. Njegova epska djela Kula tmine, Ono, Groblje kućnih ljubimaca i Doktor Sleep poslužila su kao predložak filmskih adaptacija.

Godine 2020. dobio je nagradu za životno djelo saveza Audio Publishers Association, 2018. PEN America Literary Service Award, 2014. National Medal of Arts, a 2003. odličje za istaknut doprinos američkoj književnosti National Book Foundationa.

IZ SADRŽAJA: Charlie Reade sedamnaestogodišnji je srednjoškolac, dobar učenik te igrač bejzbola i američkog nogometa. Ali istodobno nosi težak teret. Majka mu je poginula u prometnoj nesreći kad mu je bilo sedam godina, zbog čega se otac odao piću. Charlie je naučio brinuti se za sebe - i za tatu. 

Jednoga dana slučajno upoznaje kujicu po imenu Radar i njezina starog gospodara, Howarda Bowditcha, samotnjaka koji živi u velikoj kući na vrhu brežuljka. Iza njegove kuće nalazi se zaključana šupa iz koje ponekad dopiru neobični zvukovi.

Charlie počinje obavljati sitne poslove za Bowditcha, a Radar mu osvaja srce. Kad Bowditch umre, Charlieju ostavlja snimku na kojoj se nalazi priča u koju nitko živ ne bi povjerovao. Bowditch je cijeli život tajio da se u šupi skriva portal koji vodi u drugi svijet…

OSVRT: Bog, Alah, Sudbina, Slučajnost... kako god tko nazivao Ono nešto što ne razumijemo, ali Ga/Nju ne možemo poreći, je savršen životni sudrug, često ciničan, duhovit ili dobar pomagač. Eto, nema tome dugo da sam se u Timbru požalio na prevelik broj romana s mačkama u glavnim ulogama u odnosu na one s psima, kad me je otvaranje Kingove 'Bajke' dobro nasmijalo. Naime, u 'Bajci' se glavni motiv događa oko kujice po imenu Radar. A čeka me na polici već mjesec dana. 

Dodatno, nakon što sam objavio fotografiju 4,5 cm debele knjige sa 630 stranica i zaključio da ću vjerojatno s njom dočekati 2024. godinu, ispalo je da sam je, uz gledanje brojnih utakmica na TV-u i drugih dnevnih obaveza, pročitao u 10 dana, i sigurno neće biti posljednja u ovoj godini.

A mogao sam i brže, jer King je pripovjedački majstor koji ne dozvoljava da promisliš kolika je knjiga koju čitaš. On se ne zamara brojem stranica i nimalo ga ne zanima hoćeš li lomiti prste čitajući je u krevetu ili kako će te gledati u kafiću dok je vadiš na stol. Rekli bi u mojoj ulici - što zna dijete koliko je šest tona. 

Roman kreće lagano, današnjicom, klasičnom pričom života tinejdžera u američkom gradiću, a zatim se skoro neprimjetno pretvara u bajku, pa u horor, pa u akciju, da bi se u konačnici vratio u sadašnjost. A kroz sve te stranice King odaje počast svijetu bajki i fantasyja, toliko da mi je došlo da se zaustavim na pola i na www.bajke.hr odem još jednom pročitati 'Cvilidretu' ili 'Janka i stabljiku graha' ili 'Kraljevnu guščaricu'. 

Držeći radnju cijelo vrijeme jednom nogom u sadašnjosti, nije se Stephen zaboravio odužiti ni H. P. Lovecraftu, niti preskočiti ekranizacije 'Alise u zemlji čudesa' Lewis Caroll, 'Čarobnjaka iz Oza' L. Frank Bauma, 'Igre gladi' Suzanne Collins, 'Igru prijestolja' George R. R. Martina uz neizostavno spominjanje Disneyja. Jedan od najvećih i najekraniziranijih autora današnjice u svojoj 74. godini nesebično je kroz 'Bajku' spominjao ili asocirao na brojna fantasy knjiška i TV ostvarenja koja se i danas čitaju ili gledaju.

Sve što bajke moraju imati je tu, priča o dobru i zlu, magičnost, prinčevi i princeze, strah od mogućeg spoja današnjih i drugih svjetova, ali i horor scene na kojima je King izgradio svoju reputaciju. 

Za razliku od prethodnog 'Billy Sumersa' ovaj put se ostavio politike i stvorio doista bezvremensko djelo, iako je humor u knjizi zasnovan na stalnim usporedbama modernog doba i bajke. Po završnom potpisu stvorio ga je u svega 14 mjeseci u 74. godini života. Ne znam što King uzima za funkcioniranje mozga i kreativnosti u tom dobu, ali se bilježim za poneku dozu.

Treba li ikoga čuditi što je već najavljena ekranizacija 'Bajke'? Prodao je prava Paulu Greengrassu (redatelj serije filmova o Jasonu Bourneu) za 1 dolar, uz opciju da će zaradu ostvariti ako film ostvari zaradu. S ovakvim zicerom nema sumnje da će obojica obogatiti svoje mirovine. Greengrass ima 68 godina.

Za one koje zanimaju prigovori reći ću da bi ih, ako su taman ostavili neki akcijski triler, lagani tempo prvog dijela mogao odvratiti od čitanja, da ne treba očekivati ništa inovativno jer 'Bajka' ima doista uobičajene likove ili radnje bajki, a mogli bi mu secirati svaku rečenicu pa u ovoj novoj 'cancel kulturi' proučavati ima li seksizma, što mu znači spominjanje 'bijele Amerike' itd. No, po meni sve to nema smisla u odnosu na nevjerojatnu pripovjedačku moć i objedinjavanja cijelog fantasy svijeta u stvaranju ove bajke svih bajki. Meni su npr. smetali naslovi poglavlja koji najavljuju o čemu će poglavlje govoriti, a mrzim bilo koju vrstu spojlanja. Najčešće preskočim i one teaser sadržaje knjiga na koricama.

Što se tiče hrvatskog izdanja, treba istaknuti prevoditelja Damira Biličića, koji me je na dosta mjesta svojim opaskama obradovao, ukazujući na pojedine Kingove posvete nekim djelima ili autorima, a iz svega se vidjelo da je prevodio s guštom. No, ostao sam iznenađen izostankom ilustracija koje autor spominje u zahvali.

OCJENA: Znam da neću ispasti veliki prorok ako kažem da s 'Bajkom' kao božićnim poklonom bilo kojem knjigoljupcu nećete promašiti. Jer zaslužuje buran aplauz s nekoliko poziva na bis.

Vaša reakcija na temu