Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Crossover komedije, trilera i self-helpa
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Crossover komedije, trilera i self-helpa

Karsten Dusse: Udahni, izdahni, ubij / Godina izdanja 2022. / Znanje

O AUTORU: Karsten Dusse je studirao pravo u Bonnu i Lausannei i stekao zvanje odvjetnika u Bonnu i Los Angelesu. Već je kao student počeo rad u medijskoj industriji, prvo kao kabelski operater i radnik na televizijskim produkcijama, te nastavio kao televizijski i radijski voditelj. Autor je brojnih televizijskih emisija, a njegov se talent-show 'Millionärswahl' emitira na ProSiebenu. 

Dusse je postao poznat diljem zemlje kao ulični TV reporter za 'Vijesti petkom navečer', RTL-ov humorističan format. Uslijedila su daljnja pojavljivanja, uključujući 'Anke Late Night', 'Judge Barbara Salesch' i 'Kill me!' Kao glavni autor za 'Ladykracher' i druge formate nagrađen je Nagradom njemačke televizije i Nagradom njemačke komedije te nominiran za Nagradu Grimme.

Posljednjih godina Dusse je prvenstveno radio kao autor knjiga: 2015. objavio je 'Priručnik za vladavinu prava' pod naslovom 'Polovično znanje potpuno kvalificiranog odvjetnika'. Uslijedila je još jedna publicistička knjiga 2019. 'Dobiti pravo: 15 pravnih priča koje možete koristiti za sebe'. U međuvremenu, Dusse je radio na zbirci eseja o posljedicama političkog populizma na naše društvo, koja je objavljena 2017. pod naslovom 'Imamo izbor'. Godine 2019. Dusse je objavio svoj prvi roman 'Udahni, izdahni, ubij' koji je opisan kao 'uzbudljiv i smiješan kriminalistički debi'. Djelo je kao audio knjiga dobilo njemačku nagradu za audio knjige 2020.

IZ SADRŽAJA: Björn Diemel odvjetnik je specijaliziran za kazneno pravo, prisiljen prikrivati i opravdavati zločine notornog kriminalnog vođe. Njegov brak se raspada i supruga mu se s njihovom obožavanom kćeri sprema pobjeći u nepoznatom smjeru. Očajan, Björn se upisuje na tečaj usredotočene svjesnosti, bez ikakvih očekivanja, ali uskoro otkriva da je baš to poseban način suočavanja sa svim problemima, kako unutarnjima tako i onima vanjskim.

Strogo slijedeći priručnik za usredotočenu svjesnost, Björn iz korijena mijenja svoju sudbinu. I prije nego što stigne trepnuti, nađe se u epicentru krvavoga obračuna.

OSVRT: Ako biste skečevima Monty Pythona ili filmovima Blake Edwardsa htjeli zamjerati plošne likove ili nedovoljnu ravnopravnost spolova ili što ja znam što, ovo sigurno nije knjiga za vas. S obzirom na to da nemam problema s prihvaćanjem jednostavnih scena, apsurdnih situacija i humora na toj osnovi - meni se Dusseov debitantski roman izuzetno svidio.

U ovom svijetu gdje su nam globalni uradci dostupni na klik i sve je se teže izboriti za originalan pristup, 'Udahni, izdahni, ubij' je donio nešto novo - 'crossover' komedije, trilera i self-helpa. Na nivou komedije nalik je spomenutim filmovima Blake Edwardsa i već mi je žao što Peter Sellers ne bi mogao igrati Bjorna, a u ova druga dva žanra me podsjetio na TV seriju 'Ozark' i traženja rješenja poput Martyja Byrda. Istinabog, ni nakon čitanja ne mogu reći ismijava li Karsten savjete samopomoći ili nalazi način kako ih kroz formu trilera unijeti u čitatelja, no s koje god strane pogledam - to radi uspješno. Ako niste ljubitelj self-help literature i life coachinga, smijat ćete se pojmu 'usredotočene svjesnosti'. Ako ih, pak, smatrate korisnima, zavoljet ćete 'Usporavanje u pretjecajnoj traci – usredotočena svjesnost za menadžere'.

Unio je Karsten u roman i klišeizirane pokušaje spašavanja braka i upute za provođenje više vremena s obitelji, ali i odnose među odvjetnicima, razmišljanja o etičnosti, nešto iz svoje struke. Još kad je u roman dodao i značaj problema nemogućnosti upisa u dječje vrtiće - recept za uspješan debitantski roman je bio na stolu. Rečenice su jednostavne, poglavlja kratka, a knjiga duhovita i zabavna. Pročitao sam je u smijehu u dva dana.

OCJENA: Čitao sam knjigu u kafiću kad je naišao Ivica. Reče da je ima i on na polici, ali se boji uzeti u ruku nešto što se najavljuje kao 'duhoviti krimić njemačkog autora', da mu se to čini nespojivo. Kad sam zatvorio zadnju stranicu, poslao sam mu SMS: 'Ne boj se, ovaj Nijemac je doista duhovit.' I ne samo to, preporučujem i za smijeh i za opuštanje, i dajem mu buran aplauz.

Vaša reakcija na temu