Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Debitantski ugodan krimić 74 godišnje profesorice
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Debitantski ugodan krimić 74 godišnje profesorice

Anđelka Kliment - Ubojstvo na Mrežnici / Godina izdanja: 2022. / Beletra

O AUTORU: Anđelka Kliment rođena je 1949. godine u Zagrebu. U Zagrebu je završila jezičnu gimnaziju i diplomirala na Filozofskom fakultetu 1973. godine engleski jezik i književnost i povijest umjetnosti. Cijeli životni vijek radi kao profesor. Predavati je počela s dvadeset i četiri godine u dvije škole Centra za građevnu industriju i građevinarstvo. Nakon toga slijede osnovna škola u Sopotu, kratko Tehnička škola Ruđera Boškovića i deset godina podučavanja u II gimnaziji.

Godine 1994. odlazi iz škole i s kolegicom otvara školu stranih jezika Riječ i smisao. Nakon umirovljenja nastavlja s podučavanjem engleskog jezika jedan na jedan.

Nakon desetljeća čitanja i podučavanja drugih u govorenju i pisanju, sa 73. godine života izdaje svoj prvi roman.

IZ SADRŽAJA: U kasno ljeto, forenzičarka Irma Steeg posjećuje vikendicu prijatelja na Mrežnici i obilazi nedaleke toplice Leševo, a idilični izlet prekida ubojstvo uglednog ugostitelja čije je tijelo pronađeno u bazenu. Policijskoj postaji u istrazi pomaže zagrebački inspektor Borna Herman, kojem je Irma bila mentorica za vrijeme specijalizacije u Londonu.

OSVRT: Vjerujem da će svatko od nas, bez da otvori korice, dati deset zvjezdica autorici koja je sa 74 godine odlučila napisati svoj prvi roman, pogotovo kad se radi o fikciji a ne memoarima. Dakako, priča odlazi na još viši nivo jer se autorica odlučila na kriminalistički žanr koji zahtijeva ispreplitanje raznih događaja i stalno skrivanje konačnog rješenja od očiju znatiželjnog čitatelja. Zaslužuje to i poštovanje i divljenje.

Djelo je već na etiketi svrstano pod 'cosy crime', kriminalistički podžanr u kojem nema nasilja i sexa a detektivska uloga uglavnom pripada amaterima, najčešće ženama. U današnjim vremenima skandinavskih hit horor trilera i uzbuđenja, uključiti se u društvo Agathe Christie, Richarda Osmana ili naših Pavličića, Tribusona, Ivaniševića je vrlo odvažan iskorak.

I nije to loše krenulo, autorica je smjestila radnju uz rijeku Mrežnicu, u okolicu Karlovca i Duge Rese te počela sastavljati priču poput ljetne križaljke. Zločin se dogodio, na sceni se pojavio amatersko profesionalan detektivski par koji iz sjene izvlači razne sudionike, razmatrajući moguće motive, baš kao u 'Ubojstvima u Midsomeru' ili 'Miss Marple'. Nije baš potpuno robovala pravilima pa je njena umirovljena detektivka ipak s policijskim iskustvom, a detektivski partner karakter koji se ne ljuti na nju, već moli suradnju. Šteta, jer bi mali antagonizam ili neke oprečne osobine ovom paru sigurno donijele prostor za zanimljivije situacije.

Zasmetali su mi povremeni izrazi na engleskom jeziku, iako ne znam kako bih nekome tko je 50 godina predavao engleski objasnio da ga nismo svi dovoljno savladali :) no Kliment piše tečno s puno dijaloga, i neće vas izmoriti, možda tek prebrzim kretanjem kroz roman. Njeni su likovi stalno u pokretu, trče amo, trče tamo, te jednostavno nisam stigao nikoga od njih ni zavoljeti ni zamrziti, a na kraju je i otkrivanje zagonetke odrađeno bez velikog finala. Meni je ostavila dojam da se u pokušaju stvaranja 'ugodnog krimića' jako trudila nikoga ne uznemiriti, pa je i ideja o konačnom razrješenju došla tek pri kraju. Ipak, vjerujem da će nakon ovog 'probijanja leda' nastaviti s pisanjem i u iduće romane ipak ući s planom.

OCJENA: Nema sumnje da ovakav stil ima svoju publiku i da će se mnogi predbilježiti na iduće doživljaje Irme i Borne. Roman je i stilom i sadržajem, ali čak i knjiškim formatom, uvezom i  veličinom 'ugodan'. Idealan je za čitanje u postelji ili pod suncem uz more ili rijeku, a uz bazen samo ako vas ne smeta što je tijelo na trećoj stranici pronađeno u bazenu.

Kao podršku profesorici Kliment za nastavak pisanja idu tri pljeska, ali idući put ću biti stroži. Nadam se da mi generacije njenih učenika neće zamjeriti.

Vaša reakcija na temu