Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Dinamičan triler za mlade i stare
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Dinamičan triler za mlade i stare

Tess Sharpe: Sva moja lica / Godina izdanja 2023. / Znanje

O AUTORU: Rođena u planinskoj kolibi od majke punkerice, Tess Sharpe odrasla je u ruralnoj sjevernoj Kaliforniji. Živi duboko u šumi s čoporom pasa i rastućom kolonijom nekadašnjih divljih mačaka. Ona je autorica 16-ak romana za mlade (YA - Young Adults) među kojima 'Sva moja lica' (2021) te nastavka istog 'The Girl in Question' (2024). No Tess piše i druge vrste romana pod raznim pseudonimima, često i kao 'ghostwriter'.

Također je suurednica 'Toil & Trouble', feminističke antologije o vješticama. Njezina kratka proza ​​predstavljena je u 'All Out', antologiji koju je uredila Sandra Mitchell.

IZ SADRŽAJA: Posve obična uplata novca na račun u banci jednog se kolovoškog jutra za troje tinejdžera, Noru, Iris i Wesa, pretvara u noćnu moru. Kada muškarac pred blagajnom izvadi pištolj, oni shvaćaju da su se našli usred pljačke. Da bi sebe i svoje prijatelje izvukla iz smrtonosne klopke, Nora se mora zagledati duboko u sebe i svoje djetinjstvo, koje je obilježila majka kriminalka. Upravo će u obračunu s tom prošlošću Nora pronaći mogućnost spasa.

OSVRT: Eh da, ne bih trebao odgađati stvari, jer ono što odgodim obično završi na 'dnu ladice', pa se tako dogodilo i s osvrtom na knjigu Tess Sharpe. Oni, koji prate moj profil na Goodreadsu su sigurno primijetili da sam 'Sva moja lica' pročitao u svega 3 dana još u kolovozu 2023., a osvrt nikako da stigne. Uvijek neka knjiga osvane ispred nje. Dogodi se. 

No, ista stvar se Tess događa i kod Netflixa, koji je ekranizaciju ovog trilera za mlade najavio još 2021, ali se i danas nalazi u fazi 'pretprodukcije'. Glavnu ulogu će nositi Millie Bobby Brown (Stranger Things, Enola Holmes, The Chronicles of Narnia, ...) koja će, pretpostavljam, odglumiti lik Nore, tinejdžerice koja se sa sadašnjom djevojkom i bivšim momkom slučajno zatekne usred jedne pljačke i smišlja kako da se svi troje izvuku, a sve uz brojne flashbackove.

Knjiga je nakon nominacija u kategoriji romana za mlade u nagradama Goodreads čitatelja (2021) i Edgara (2022), osvojila nagradu Rhode Island Teen Book Award (2023) te nominaciju za nagradu Lincoln (2024). Pisana je izuzetno dinamično, jednostavnim stilom s dosta humora i cinizma, a kroz prošlost glavne junakinje obrađuje teme mladenačkih trauma zbog zlostavljanja, kao i traženja identiteta. Ljubitelji Milleniuma će sigurno pokušati povući neke usporedbe, no Nora je ipak 'light verzija' u odnosu na Lisbeth Salander.

Moram priznati da sam od onih koji bez problema kažu 'ne znam', pa tako i na opću opservaciju da mladi više ne čitaju. Ne znam. Ne vjerujem. A živim s troje mladih. Prije bih rekao da ne čitaju ono što im mi preporučujemo jer bismo željeli da odmah čitaju klasike. 

Osobno sam zanemario čitanje od 20-e do 35+, sve do dana kad me Antonija natjerala da na čekanje završetka dječjeg treninga ponesem sa sobom prvi dio Larssonove trilogije - knjigu 'Muškarci koji mrze žene'. Da mi je uvalila neki ruski klasik, a ne brzi triler, vjerojatno bih se vratio bez pročitane stranice. Ovako sam doma nastavio čitati, pa nastavak, pa treći nastavak, pa 'Crvendaća' Jo Nesbøa jer je na naljepnici pisalo 'Novi Stieg Larsson'... i eto, nisam prestao. 

Mogu li 'Sva moja lica' pobuditi nekog tinejdžera na početak ljubavi prema knjizi i je li veće zlo početi s trilerima umjesto Tolstoja? Ja mislim da treba početi s bilo čime što će pobuditi naviku čitanja. Na bilo kojem mediju, papiru, tabletu, e-readeru, mobitelu... I u bilo kojem žanru, trilerima, fantaziji, strip mangama, samo neka bude dinamično. A Sharpe je napisala baš takvu knjigu.

OCJENA: Dakle, ponovimo, ovo je triler za mlade, ali i one starije koji žele brzo i uzbudljivo štivo koje će ih dinamikom odmoriti od dnevnih briga, a ipak prenijeti neke poruke. Preporuka i mladima i starima.

Vaša reakcija na temu