Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Dramaturgija dostojna ekranizacije na Netflixu
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Dramaturgija dostojna ekranizacije na Netflixu

Davor Špišić - Košer / Godina izdanja: 2019. / Hena.com

O AUTORU: Davor Špišić je dramatičar, prozaik, novinar, scenarist. Za svoje drame je pet puta dobio nagradu Marin Držić, kao i druge brojne festivalske kazališne nagrade. Drame su mu izvođene u hrvatskim i inozemnim kazalištima, na radiju i televiziji, a objavljene su u knjigama 'Predigre', 'Raj bez fajrunta' i 'Berlin, Charlie'. Objavio je romane 'Koljivo' (2004., nagrada VBZ-a), 'Ples s mladom' (2006.), 'Samovar' (2011.) i 'Košer' (2019.).

IZ SADRŽAJA: Kad sedamdesetogodišnji Ljubo Zorica, bivši podoficir nekadašnje Jugoslavenske narodne armije, dobije uznemirujući poziv od svoje kćeri koja se s 'Liječnicima bez granica' uputila u Izrael i tamo završila u izraelskom vojnom zatvoru, bez razmišljanja će krenuti u Jeruzalem spašavati svoju jedinicu.

OSVRT: Eto, da nije običaja kojeg se držim što čvršće mogu, čitanja jednog stranog, pa jednog djela hrvatskih ili ex-YU autora, nikad ne bih uzeo ovu knjigu u ruke. Prejednostavan naslov, marketinški neprivlačna naslovnica, meni (stid me napisati) do tad nepoznat autor, no veteran u pisanju dramskih tekstova i dobitnik brojnih nagrada. Sam Špišić je u intervjuima istakao da je za nastanak 'Košera' uveliko zaslužna i tadašnja urednica u Heni, Marina Vujčić, koja ga je godinama nagovarala da napiše nešto za izdavačku kuću u kojoj je radila.

E pa, nagovaranje se isplatilo, jer 'Košer' ima potencijal Netflixovih blockbustera. Ovo je jedna od onih priča u kojima se ljubav osjeća i kod onih koji se rastaju i svađaju, a sve uz atmosferu koja u određenim trenucima vuče na američku napeticu 'Homeland'. Špišić čitatelja nenametljivo, duhovito i uspješno provlači kroz događaje ovih prostora s kraja osamdesetih, s detaljima koji će kod mnogih prizvati uspomene na neka druga vremena, ali i atmosferu s početka Domovinskog rata.

Glavni lik je već viđen prototip umirovljenog vojničkog oficira iz brojnih serija, filmova, knjiga, izvana grub, a iznutra osjećajan, baš kao što su prepoznatljivi i karakteri drugih likova u knjizi. Ipak, taj osjećaj da sam ih sve već negdje vidio ili pročitao nije mi smetao, štoviše, u današnje vrijeme sve većih otuđenosti i distanci, čovjek se zaželi takvih likova. Ili pisaca poput Špišića, koji ih znaju ovako dobro prezentirati u svome djelu. 

Kad bih morao raščlanjivati što me je to posebno privuklo u romanu, rekao bih ljubav autora prema svojim likovima, osjećaj realnosti karaktera i opisa vremena, humor te ritam koji ne pada niti jednog trenutka. U knjizi se vidi i izrazit osjećaj za mjeru jer autor ne pretendira opisati baš sve čega se sjeti i ne zadire dublje nego što treba, njegov je cilj da čitatelj osjeti emocije. Pisano je nepretenciozno, a pripravno za prijevod u bilo koje podneblje i ekranizaciju te je prava šteta da u našoj javnosti 'Košer' nije naišao na veći odjek. No, dobra djela često svoj trenutak znaju čekati godinama, a onda...

OCJENA: Apsolutna preporuka za čitanje, pet zvjezdica za dramaturgiju, osjećaje topline i ljubavi među likovima.

Vaša reakcija na temu