Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Duhoviti i adrenalinski trileri kojima Španjolska preuzima primat od Skandinavaca
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Duhoviti i adrenalinski trileri kojima Španjolska preuzima primat od Skandinavaca

Juan Gómez-Jurado: Crvena kraljica / Godina izdanja 2023./ Crna vučica / Godina izdanja 2024./ Fraktura

O AUTORU: Juan Gómez-Jurado (Madrid, 1977.) španjolski je novinar i pisac čije su knjige prevedene na više od četrdeset jezika. Njegova trilogija 'Crvena kraljica' koja nas vodi u svijet Antonije Scott ('Reina Roja', 'Loba Negra' i 'Rey Blanco') te romani 'El paciente' i 'Cicatriz' među najprodavanijim su trilerima u Španjolskoj te među najuspješnijim španjolskim knjigama tog žanra u inozemstvu. 'Crvena kraljica' poslužila je kao predložak za seriju koju snima Amazon Prime. Juan Gómez-Jurado surađuje s nizom španjolskih medija i jedan je od pokretača podcasta Todopoderosos i Aquí hay dragones. S Bárbarom Montes izdao je serije knjiga za djecu Rexcatadores, Amanda Black i Alex Colt.

IZ SADRŽAJACrvena kraljica (Prijevod: Ivana Jandras-Szekeres): Antonia Scott je posebna, vrlo posebna, njezin forenzički um i jedan od najviših ikada izmjerenih kvocijenata inteligencije učinili su je središnjom figurom tajnog policijskog projekta 'Crvena kraljica'. Jon Gutiérrez, četrdesettrogodišnjak i homoseksualac, javno je osramoćeni i nedavno suspendirani policijski inspektor iz Bilbaa, kojemu bivši Antonijin šef nudi mogućnost da spasi karijeru – sve što treba jest vratiti Antoniju na posao i pobrinuti se da u onome što ih čeka preživi.

Kad u strogo čuvanoj vili bez ijedne kapi krvi bude pronađeno tijelo sina predsjednika najveće europske banke, a nedugo potom oteta kći jednog od najbogatijih svjetskih poduzetnika, obje obitelji primit će telefonski poziv i izazov čovjeka koji se predstavlja kao Ezequiel. Sablasno ritualno ubojstvo, čini se, tek je početak još zlokobnije igre, a jedina osoba koja je u stanju prepoznati njezina pravila i razotkriti tajnu zbog koje će svemoćni roditelji žrtvovati vlastitu djecu... jedna je i jedinstvena Antonia Scott. Nikada niste upoznali nikoga poput nje.

Crna vučica (Prijevod: Ivana Jandras-Szekeres): Crna Vučica je nastavak Crvene kraljice. Kad na jugu Španjolske u besramno skupoj vili bude smaknut rizničar ruskog mafijaškog klana, a njegova trudna supruga Lola Moreno uspije pobjeći ubojicama, inspektor Jon Gutiérrez i Antonia Scott pozvani su da se pridruže partiji koju moraju igrati i lukavo i brzo jer svaka pogreška u njoj plaća se životom. Tko je i zašto brodskim kontejnerom iz St. Peterburga u Španjolsku poslao devet mladih žena, devet ugušenih leševa? I što to čuva lijepa mafijaševa udovica, toliko vrijedno da je za njezinim tragom poslana zvijer kojoj čak i okorjeli ruski mafijaši ime izgovaraju šaptom – Černaja Volčica – Crna Vučica?

OSVRT: Zašto dva osvrta u jednom? Ma bila bi i tri da je stigao prijevod završnog nastavka trilogije, iako ove dvije zajedno imaju više od 850 stranica. Trileri Gomez-Juarda su mi otkriće. Španjolska se s njime u tom žanru probija iznad Skandinavaca, a bogme ni Lee Child ne bi smio mirno spavati. Unatoč tome što se čini da su sve varijante Holmesa, Mentalista, Reachera i ostalih iscrpljene i da se tu ne može više ništa novog dodati, Juan pokazuje da dobar pisac može sve.

U prvih 50-ak stranica sam mislio - ma daj, kako ovo može biti hit, za ovo bih hrvatskim piscima uši zavrnuo, sve je ovo viđeno u serijama, a onda kreće umijeće pisanja. Akcija, trivije, balistike, forenzika, nekoliko brutalnih scena tek toliko da se vidi da mu ni to nije problem, dvoje nespojivih junaka i puno humora. Zar je to malo?

Iako to mnogi čine, ja ne bih Antoniu Scott uspoređivao s Lisbeth Salander. Lisbeth je ipak Lisbeth s potpuno drugačijom poviješću, pa i karakterom. Radije s Sherlockom. Osim toga njen partner, 'ne i  debeli', Jon, mi je neusporedivo draži lik u romanu od nje. Da bolje poznajem odnose u Španjolskoj, vjerojatno bih i više uživao u usporedbama Bilbaa i Madrida, i percepciji Baskije. Uz Jona humor i cinizam pršte na sve strane, a to je ono što nasušno nedostaje skandinavskoj sceni krimi literature. Taj duh je ono što mi je poništilo sve potencijalne rupe u radnji ovih priča, potrebu za jačim zapletom, povremenim viškom 'trivia' ili pitanja 'kako ona to zna', 'odakle joj to', pa i onoj osnovnoj - je li to u redu da je glavna junakinja heroj tek kad se nadrogira...

Kad je nešto stilski dobro napisano, kad nasmijava, zabavlja, a akcija okreće stranicu za stranicom sva ta pitanja zaboravljam. Postoje romani u kojima i sam pokušavam odgonetnuti priču, no ovdje je 850 stranica proletjelo u trenu bez da sam se opterećivao krajem. 'Crvena Kraljica' mi je puno draža od nastavka, 'Crne vučice', u kojoj je, istinabog, malo čvršća društvena kritika korupcije i istaknut problem međunarodnog traffickinga, ali bi se moglo nanizati znatno više pitanja o logici događanja i pričati o padu dinamike. No, i ovdje se nastavlja to urnebesno druženje ovog novog detektivskog para i Gomezovih sjajnih duhovitosti.

OCJENA: Na ono 'Triler koji je oduševio više od 3.000.000 čitatelja' mogu samo dodati 3.000.001. Možda bih u strožim kriterijima dao Kraljici četiri i pol, a Vučici tri i pol pljeska, pa bi to ukupno bilo četiri, ali u tri godine Timbra valjda je vidljivo da sam duhovitim i zabavnim romanima skloniji davati više. Ako tražite akciju i zabavu, ovo je obavezna preporuka za ovo ljeto. Bez suvišnog zamaranja radnjom, samo s osmijehom na usnama. Par poglavlja pa skok u more, par poglavlja pa sladoled... Oba dijela. Jedan za drugim. U očekivanju trećeg.

Vaša reakcija na temu