Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Dva Childa nisu bolja od jednog
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Dva Childa nisu bolja od jednog

Lee Child & Andrew Child - Stražar / Godina izdanja: 2022. / Znanje

O AUTORIMA: Lee Child (pravim imenom James D. 'Jim' Grant) suvremeni je engleski pisac najpoznatiji po popularnoj seriji romana o bivšem vojnom policajcu Jacku Reacheru. Lee Child rođen je 29. listopada 1954. u Coventryju u Engleskoj, ali je svoje godine formacije proveo u obližnjem Birminghamu. Igrom slučaja dobio je stipendiju za istu srednju školu koju je pohađao JRR Tolkien. Studirao je pravo u Sheffieldu u Engleskoj, a nakon honorarnog rada u kazalištu pridružio se televiziji Granada u Manchesteru za, kako se pokazalo, osamnaestogodišnju karijeru redatelja tijekom 'zlatnog doba' britanske televizije. No dobio je otkaz 1995. u dobi od 40 godina kao rezultat korporativnog restrukturiranja. Oduvijek proždrljivi čitatelj, odlučio je vidjeti priliku u kojoj su drugi možda vidjeli krizu te je kupio papir i olovke u vrijednosti od šest dolara i sjeo napisati knjigu, Killing Floor. Danas živi i radi u New Yorku. 

Mnogi kritičari smatraju ga jednim od najznačajnijih autora akcijskog trilera. Knjige serijala o Jacku Reacheru su na vrhu ljestvice najprodavanijih knjiga New York Timesa, a prema njegovim romanima snimljeni su filmovi, kao i televizijska serija. Romani su mu objavljeni u stotinu zemalja.

Andrew Child mlađi je brat Leeja Childa, koji piše i pod imenom Andrew Grant, rođen u Birminghamu u svibnju 1968. Studirao je englesku književnost i dramu. Nakon diplome Andrew je osnovao i vodio malu neovisnu kazališnu tvrtku koja je lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj publici predstavila niz originalnih materijala. Nakon izuzetno uspješnog, ali financijski izazovnog nastupa na Edinburgh Fringe Festivalu, Andrew se preselio u telekomunikacijsku industriju kao 'privremeno' rješenje za kratkoročnu novčanu krizu. Petnaest godina kasnije, pobjegao je iz korporativnog života i etablirao se kao autor hvaljenih romana 'False Positive', 'False Friend', 'False Witness', 'Invisible' i 'Too Close to Home'. Andrew je oženjen spisateljicom Tashom Alexander i živi u rezervatu divljih životinja u Wyomingu, SAD.

IZ SADRŽAJA: Blizu je ponoći kada Jack Reacher izlazi iz autobusa na stanici u Nashvilleu. Nikamo mu se ne žuri. On nema dogovorene obveze ili sukob koji treba riješiti. Barem ne još.

Ujutro odlazi u mali gradić Pleasantville i postaje svjedokom pokušaja otmice mladog muškarca koji ni ne sluti što se zbiva oko njega.

OSVRT: U neka doba sam gutao romane o Reacheru toliko da sam se zaustavio i rekao 'stop', valjalo bi početi čitati i nešto drugačije. Do tog sam se trenutka doista nauživao Childovog junaka koji s četkicom za zube putuje Amerikom bez cilja i u svakom se naselju uplete u rješavanje nekog nasilja ili zločina. Brz i uvježban kao James Bond, inteligentan poput Sherlocka Holmesa, bez želje da posjeduje ikakav dom, i sjajnim fizikalnim obrazloženjima svake akcijske scene, brzih proračuna kretnji protivnika ili putanje metka, tjerao me da okrećem stranicu za stranicom.

Otkako sam se okrenuo drugim autorima, često sam pomislio kako mi Child fali, i jedva dočekao uzeti 'Stražara' u ruku. Nažalost, moja su očekivanja u međuvremenu narasla, a Child ostao na starom nivou. Uzalud kombinacija s bratom, ona nije donijela baš ništa. Da budemo načistu, za onoga kome je ovo prvi susret s Childom, sve je tu na nivou starih romana: i akcija i proračuni i Reacherov konzervatizam. Pa dobro, da se ne lažemo, čitao sam mu i boljih, ali za prvi susret sasvim dovoljno i zabavno. Problem je u nama koji smo pročitali većinu od ostalih 24 knjige serijala. Usput rečeno, nisam obožavatelj Jamesa Pattersona i nisu mi se svidjele njegove knjige '1. žrtva', '2. šansa', a još manje njegova 'preporuka' na ovitku knjige 'Ovaj roman dokaz je da su dva Childa bolja od jednog!'. Po meni je ovo baš dokaz suprotnog - dva Childa nisu ni blizu jednog.

OCJENA: Za ljubitelje starog Reachera moglo bi ovo biti tek odrađivanje nekog Childovog ugovora, no za nove čitatelje bit će to dobra zabava. Zbog sentimenta prema 'starom' Childu i Reacheru nek bude - pišem 3, pamtim 2.

Vaša reakcija na temu