Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Fantastične priče autora kojeg je usmrtila zadnja granata na Sarajevo
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Fantastične priče autora kojeg je usmrtila zadnja granata na Sarajevo

Karim Zaimović - Tajna džema od malina / Godina izdanja: 1997. / Zid, Sarajevo (Buybook - 2021.)

O AUTORU: Karim Zaimović (Sarajevo, 6.5.1971. - Sarajevo, 13.8.1995.) bio je bosanskohercegovački novinar i pisac, poznavatelj domaćeg i svjetskog stripa. S 15 godina se počinje baviti novinarstvom na Radio Sarajevu. Piše o filmu, stripu, likovnoj umjetnosti i kulturi općenito, u časopisima, tjednicima i dnevnim novinama: Naši dani, Lica, Vidici, Quorum, Kvadrat, Patak, Slobodna Dalmacija, Nedjeljna Dalmacija, Književna revija, Mladina, Start, Erasmus, Oslobođenje, Večernje novine, Avaz, Ven, Sineast, Fantom slobode, Dani. Bio je stalni suradnik Nezavisnog radija Zid, surađivao s TV Sarajevom i Radio Sarajevom. Sve vrijeme rata je proveo u Sarajevu. Nakon demobilizacije iz Armije Republike BiH, u magazinu Dani uređuje područje kulture. Sa Semezdinom Mehmedinovićem pokreće časopis za kulturu Fantom slobode u kojem obavlja dužnost zamjenika glavnog urednika. Pisao je pripovijetke i scenarije, a ostala su mu u rukopisu, nedovršena, dva romana. Umro je 13.08.1995. od posljedica ranjavanja - kao civilna žrtva granatiranja Sarajeva.

IZ SADRŽAJA: Pratimo epizode radio emisije 'Josif i njegova braća' koja istražuje razne događaje. U pričama se pojavljuju štakori na kojima su SS-ovci izvodili pokuse iz genetskog inženjeringa, sarajevski vampir, podivljale europske krave, najveća remek-djela slikarstva skrivena u Sarajevu, ali i genetički otisci nacističkih vođa, pa i samog Hitlera. U neimenovanoj priči na kraju autor je predvidio svoju smrt.

OSVRT: Karim Zaimović je, nažalost, stradao od posljedica granatiranja Sarajeva 1995., kažu jedne od zadnjih bombi koja je pala na Sarajevo. Ne mogu vjerovati u kraj ove knjige, po tko zna koji put mi, kako reče Gibo, dođe da opsujem... Al' krenimo ispočetka.

Ne čitam baš često zbirke pripovijedaka, pa ne bih ni ovu uzeo u ruke da nije bilo Goodreads preporuke jedne prijateljice koja je napisala kako bi mu dala 55, a ne 5 zvjezdica.

Kao što bi rekao Karim, zainteresiralo me je to, pa sam se dao u malo istraživanje i već nakon prvih desetak stranica poslao SMS poruku Ivici Ivaniševiću da mi se po izričaju, duhu, humoru, čini kao da upravo čitam njegov sarajevski alter-ego.

Karim bi sad na ovu temu sigurno ispisao cijelu priču... baš kao što je kroz pripovijetke u ovoj knjizi napravio kompletan scenarij za serijal sarajevskih 'X-files', s primjesama Forrest Gumpa pa čak i 'Vodiča za autostopere kroz galaksiju'. Dokopa li se neki producent ove knjige, Netflix bi mogao dobiti novu globalnu hit seriju. Napeto u svakom trenutku, a pisano skoro bez ijednog dijaloga.

Knjiga se sastoji od šest pripovijetki zamišljene fantastike u Sarajevu, priča koje Sarajevo smještaju u centar izmišljenih svjetskih zbivanja i junaka koji dotiču svjetske urote, ali i Walta Disneyja, Nikolu Teslu, pa i Franju Tuđmana.

'Navodno, jednom prilikom Tito je džemom slabije kvalitete poslužio tadašnjeg generala Franju Tuđmana, radi čega je ovaj oficir dobio višednevnu, iscrpljujuću dijareju. Tada se, kažu priče, Tuđman zavjetovao da će kad-tad dokinuti Titovu Jugoslaviju', citat je iz jedne od priča o najvećoj svjetskoj tajni.

Ne mogu ni zamisliti kako je izgledalo stvarati ovakvo djelo pod svjetlom svijeća, uz zvuke i vibracije granata koje padaju naokolo. Odakle 24 godišnjem Karimu toliko stvaralačkog duha u takvim uvjetima i tim vremenima.

OCJENA: Teško je vjerovati da pisac ovakvog potencijala nije više među živima, opsovat ćete i vi na kraju knjige, ostati u šoku. Sve se nadam da su podaci koji potvrđuju da autora doista više nema samo dio Karimove knjige. Da, lijepo je rekla ona moja prija - 55, a ne pet zvjezdica.

Vaša reakcija na temu