Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Hrvatski krimić za ljetnu razbibrigu
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Hrvatski krimić za ljetnu razbibrigu

Hrvoje Kovačević - Ministar u jezeru / Godina izdanja: 2020. / Hena.com

O AUTORU: Hrvoje Kovačević rođen je 1966. u Požegi. Godine 1996. objavljuje roman Tajna Ribljeg Oka, prvu u nizu od dvadesetak knjiga za djecu, od kojih je šest danas u školskoj lektiri. Naslove za odrasle objavljuje od 2001. godine. U tom opusu ističe se serija od pet kriminalističkih romana o inspektoru Vidmaru. Objavio je devet proznih knjiga za odrasle i jednu knjigu drama: Ingin bijeg i Naserova smrt (2001.), Putnikova smrt (2003.), Tanga boy (2005., Znanje, 2008.), Neuspjeli pokušaj (2005/2008.), i Jedan manje (2005./2008.), Dora Mali Otrov (2007./2008.), Ciganska nevjesta (2008.), Dragi pokojnik (knjiga drama, 2008.), Zvijer, anđeo, sudac (2009.), Šesti pisac (2016.). U raznim časopisima objavljeno je stotinjak njegovih priča za djecu i odrasle, a Hrvatski radio emitirao je dvadesetak njegovih dramskih tekstova.

IZ SADRŽAJA: Ministar je doslovce u jezeru, licem prema dolje u mutnoj vodi Jaruna. Naravno, vijest o njegovom ubojstvu učas postaje glavna tema svih medija i glavna zagonetka snagama reda.

OSVRT: Sram me reći, ali ovo je moj prvi susret s nekim djelom Hrvoja Kovačevića koji je objavio već dosta toga u izdanjima vodećih hrvatskih izdavača. Najjednostavnije rečeno, radi se o izuzetno nepretencioznom, solidno napisanom, lakom domaćem krimiću. Jednostavne rečenice, brojni prirodni dijalozi s teorijama zavjere, dnevnim humorom i junacima koji odrađuju svoje uloge jer im je 'tako pao grah'. Preslik je to današnje stvarnosti u kojoj se većini baš ništa ne da učiniti da se stanje promijeni, sada trajno zabilježen u romanu.

Zavirio je autor i iza zavjesa lokalne televizije koja je u romanu odjednom dobila na važnosti, te prenio dio atmosfere potkapacitiranog lokalnog medija u vremenima u kojima se  'gledatelji baš ne lijepe za lokalne programe'. Dobrim vođenjem radnje i stalnom akcijom, Kovačević je postigao da Ministra čitate u dahu, pa ni čitatelj baš nema neke volje za ustajanjem iz fotelje.

Na kraju, istina je da ovaj roman nećete pamtiti, ali vas neće ni nervirati, dakle prava ljetna ugodna razbibriga bez obrada ikakvih 'oskarovskih problema', nešto poput davnašnjih 'roto romana'.

OCJENA: Nek budu 3 pljeska, jer je ponekad bolje popiti čašu bistre vode nego se razočarati lošim i preambicioznim koktelom, pročitati lako, jednostavno i zabavno djelo nego razbijati glavu nad nečijom filozofijom.

Vaša reakcija na temu