Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Izazov za filmski hit, SOA, CIA i hrvatska Nikita
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Izazov za filmski hit, SOA, CIA i hrvatska Nikita

Nepoznat/i/a autor/i/ca: B. / rukopis 2024.

O AUTORU: Ima tome par mjeseci da mi je mailom doputovao rukopis uz molbu da ga pročitam, a ako mi se svidi imam dozvolu za javni osvrt. Iako mi je mail stigao s nepoznate adrese ženskog imena, istina je da bi iza takvog poteza mogao biti i muškarac ili nebinarna osoba. Stoga ostanimo kod činjenice da je autor/ica/i nepoznat/a/i.

IZ SADRŽAJA: Jana Petras je kći branitelja, koja je s 14 godina ostala bez oca. Raznijela ga je u garaži bomba, kašikara, 20 godina poslije rata. Tako je Jana dobila nadimak. Naučila se boriti za sebe, tući na ulici, ali i koristiti znanje iz knjiga koje joj je otac ostavio u starom ambaru. Završila je hrvatsko vojno učilište, a zatim su se za Janu zainteresirali SOA i CIA. Cilj je jedan od vodećih svjetskih financijera terorizma koji uskoro dolazi u Hrvatsku.

OSVRT: Draga, dragi ili drago B.? Ti ili Vi? Uhhh... Pretpostavljam da ste već izgubili svaku nadu da ću objaviti ovaj osvrt, jer je prošlo podosta vremena od prijema Vašeg maila, a i nije uobičajeno objavljivati osvrte na anonimne rukopise. Ne znam, možda sam se predomišljao i zbog tolikog broja knjiga koje me čekaju na stolu. Ili zbog razmišljanja što će biti kad se jednog dana ovaj materijal objavi, a u to ne sumnjam ni najmanje, i otkrije Vaše ime? Jeste li netko koje poznam, netko kome sam se zamjerio prethodnim osvrtom pa me testirate ili prijatelj/i/ca zafrkant? Uostalom, kako će čitatelji Timbra nabaviti knjigu, ako ih zainteresira ovaj osvrt? Imao sam o čemu razmišljati, zar ne?

Na kraju je prevladao Vaš rukopis, pa ... 'let's play the game', zašto jednom ne napraviti i to. Dakako, samo jednom. Jasno Vam je da ne bi bilo pošteno prema drugim autorima i čitateljima Timbra objavljivati osvrt i kad izađe knjiga, no možda se koja rečenica iz Timbra nađe na naslovnici Vašeg izdanja.

Ako Vam je ovo debitantski roman, Vi ste geniji, a ako ste već objavljivali ovo Vam je Hit. Nedavno sam pisao osvrt za 'Weywardice' i pronašao informaciju da je izdavač u prednadmetanju autorici ispisao šesteroznamenkastu cifru za pravo objave rukopisa. OK, postoji u Hrvatskoj V.B.Z.-ov natječaj za rukopise i 15.000 EUR nije mali novac za naše prilike, ali ja mislim da ovdje puno veći novac leži u ekranizaciji. Koju ja ne mogu zamisliti u rukama hrvatskog režisera ili kamere, ali mogu kao blockbuster u bilo kojoj Hollywood ili Netflix produkciji.

Kako mogu? Ma, nije mi trebala Janina sugestija da su joj Bessonova Nikita ili Anna uzori, to se vidi iz svakog retka. Domaća 'dekla', Slavonka iz Brazdinaca, se upetljava sa svjetskim kriminalcem i jednim američkim operativcem, u stalnoj jurnjavi, napetosti i puno izvanrednih duhovitih i ciničnih opaski. Ubijte me, ali trenutno se ne mogu sjetiti djela koje je povezalo hrvatsku SOA-u i američku CIA-u. Nije još došlo do mene.

Često sam ljut na naše autore koji tvrde da dinamične špijunske ili akcijske romane mogu smjestiti samo u Ameriku, a Vi ste uspjeli prenijeti taj 'moving' u Lijepu našu. Dodajući cijeloj radnji sve ono što nas tišti, branitelje, privatizaciju, iseljavanje, cajke, kriminalce, pa i medijske napise o Hrvatskoj kao tranzitnoj zoni CIA-e... Vaši dijalozi su sjajni, životni, puni humora, trivije zanimljive i poučne, erotske scene bez kočnica, a apsurdne situacije i tretiranja svjetskih državnika tjeraju na smijeh. Zabava i akcija, ono što čitatelji vole. Kad sam jednom krenuo u čitanje nisam mogao stati. Naravno da su me posebno obradovali dijelovi u kojima se s akcije prepuštate posveti stihovima tragično preminulog pjesnika, Pupačića, podsjećajući na dan te avionske nesreće.

Ima stranica koje bih izbacio, nekih prijelaza koji mi nedostaju, stvari koje bih predložio da dopišete, ne bih bježao od pravih naziva hrvatskih medija... ali za to služe urednici. Ona/j koji Vas dopadne će uživati jer je ovo izvrstan akcijski rukopis, u nogometu bi rekli s okomitom igrom prema golu. Sumnjam da ćete u hrvatskim književnim žiriranjima doći do nagrade, ali kod publike, uz agilni marketing, ovo će biti rasprodano. Dođe li do vanjskih producenata, i film će puniti blagajne. Ne pratim nove glumice i glumce, ali u moje vrijeme vjerujem da ovo ne bi odbili ni Angelina ni Brad. Rusa bi igrao Rade, naravno.

OCJENA: Dragi Vi, i dalje razmišljam tko ste. Debitant/ica ili veteran/ka. Ovo bih očekivao kao Žmegačev drugi roman (u 'Crvotočini' je previše pričao o filmskoj umjetnosti, možda ovaj put...), Šorkov niz nesnimljenih scenarija (da je više spominjanja Dubrovnika ne bih uopće sumnjao...), Špišićevu dramu (Slavonija, akcija...), novu koprodukciju Vujčić - Ivanišević... U svakom slučaju zahvaljujem na časti da budem među prvim čitateljima ovako dobrog rukopisa, a nadam se da ću dobiti poziv i na filmsku premijeru 'hrvatske 007', pardon, 'hrvatske +385'. The Bitch. Kujetina. U Brazdincima. Nek ide aplauz za napisano, ali i ovu igru, na koju ste me pozvali.

Vaša reakcija na temu