Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Izdanje, brže od svoje sjenke
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Izdanje, brže od svoje sjenke

Nita Prose: Gost iznenađenja / Godina izdanja 2023. / Stilus knjiga

O AUTORICI: Nita Prose dugogodišnja je urednica i autorica romana 'Sobarica' koji je objavljen u više od 40 zemalja. Osim vrhova ljestvica najprodavanijih knjiga diljem svijeta, Sobarica je osvojila više nagrada među kojima i nagradu Ned Kelly te ušla u finale nagrade Edgar. Nita Prose živi u Torontu, u Kanadi, u kući koja je tek umjereno čista.

IZ SADRŽAJA: Novi nered. Novi misterij. Istinu će otkriti sobarica Molly.

Molly Gray mlada je žena s iznimnim talentom za čišćenje i pravilno ponašanje. Unatoč svim preprekama s kojima se u životu suočila, uspjela je ostvariti svoj san i postala glavna sobarica u veličanstvenom Hotelu Regency Grand. Baš u trenutku kad svoj život može opisati kao savršen, J. D. Grimthrope, svjetski slavan pisac krimića, padne mrtav na pod hotelske čajane. Kad detektivka Stark, Mollyna stara protivnica, krene istraživati piščevu smrt, vrlo brzo postaje jasno da je riječ o ubojstvu.

Dok smrt slavne osobe prijeti uništenju besprijekorne hotelske reputacije, Molly zna da ona sama krije ključ koji bi mogao raskrinkati ubojicu. No on je zakopan duboko u njezinoj prošlosti…

OSVRT: Sjetite li se Taličnog toma / Luckyja Lukea, parafrazirat ću čuvenu 'Čovjek, brži od svoje sjenke' u 'Izdavač, brži od svoje sjenke'. Eto, to bi se dalo dodati najnovijem pothvatu Stilus knjige, a zbog čega i čitateljima donosim osvrt na djelo koje je u svijetu službeno objavljeno prije dvadesetak dana. Stilusovci su, očito, uspostavili dobru suradnju sa svjetskim izdavačkim kompanijama i prihvatili odraditi prijevod (Dražen Čulić), tisak i distribuciju do dana globalne premijere. Zahvaljujem u ime hrvatske publike. 

A otkud mi to da su brži od svoje sjenke? Kad počnem čitati zabilježim knjigu na društvenoj mreži za knjigoljupce, Goodreads.com, a ako je tamo nema - unesem je. Tako sam krenuo s unosom 'Gosta iznenađenja', no kad sam trebao upisati datum hrvatskog izdanja - ugledao sam da je u Nacionalnoj knjižnici prijavljena 13. studenog, a da se datum prvog svjetskog izdanja vodi 28. studenog. Naravno da je akcija globalne premijere tražila da se sve odradi ranije, dobije ISBN, otisne, ali meni je odmah u glavi prostrujalo 'izdanje, brže od svoje sjenke'. U konačnici, ipak sam uz hrvatsko izdanje upisao datum globalne premijere, da ne kvarim sliku.

I? Vrijedi li knjiga? Za mene, kojeg je blago autistična sobarica Molly odista razgalila u prvijencu Nite Prose, ideja početka serijala je pun pogodak. Tu su i dalje dobrodušnost i kontrasti bukvalnog shvaćanja svijeta iz kuta glavne junakinje naspram nekih prenesenih značenja, iako znatno manji. Tu su i dalje podsjetnici na detektiva Columba, te mudroslovice njene bake, koje bi mogle završiti kao 'meme', ali kao da se ponavljaju. Tu je hotel 'Regency Grand' i isto osoblje, no ovaj put sve to djeluje manje autentično od prvog nastavka. Molly mi je sada manje zabavna, manje se smijem s njom, a kako se i dalje radi o 'cosy' krimiću, nedostaje dinamike koja bi zamijenila ono što je bio šarm 'Sobarice'. Istina, Prose nas je uvela u dio Mollynog djetinjstva, pa roman dobiva jednu toplu i socijalnu dimenziju, ali i dalje je sve to ispod atmosfere prvijenca. Forma miješanja poglavlja prošlosti koja će pomoći razumijevanju poglavlja u sadašnjosti je trenutno 'in' u svijetu, a misterij stvoren za čitatelje 'nemoj mi ništa teško'. Uloga Molly je ovaj put više detektivska, zaključivanja poput Holmesa, no takvih romana u svijetu ima previše da bih autorici oprostio sputavanje same Molly. 

Nita Prose je profesionalna urednica, dio izdavačke industrije i čini mi se da su izvrstan odjek prvog romana, pretpostavljeni brojni upiti za nastavkom, te savjeti o iskorištavanju pozitivnog vala debitantskog uspjeha pobijedili čestu autorsku izjavu: 'Objavit ću novo kad budem imao što reći'. Meni ostaje nada da će ipak prionuti pisanju trećeg nastavka, za koji je ostavila otvorena vrata, ali ovaj put vođena autorskim, a ne poslovnim instinktom. 

Izdavačke kuće su se doista potrudile oko pripreme djela. Osim aktiviranja partnera za istovremeni prijevod i globalnu premijeru na raznim jezicima, na omotu su i marketinške pohvale i preporuke Stephena Kinga, A. J. Finna ('Žena na prozoru'), Ahley Audrain ('Sumnja'), Liz Nugent ('Neobična Sally Diamond'). Ovaj put bi to moglo stvoriti prevelika očekivanja kod čitatelja, prodaja bi mogla dobro startati, ali se osvetiti na idućem nastavku.

OCJENA: Ljubiteljima 'ugodnih' krimića 'Gost iznenađenja' će biti sasvim OK roman. Oni koji su oduševljeni prethodnicom bi mogli imati blago razočarenje, ali nastavak sigurno neće i ne trebaju propustiti. A hrvatskom izdavaču šaljem punu podršku u nastojanjima da nas nastavi držati ukorak s globalnim trendovima.

Vaša reakcija na temu