Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Izvrsna posveta nenadmašnoj Agathi Christie
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Izvrsna posveta nenadmašnoj Agathi Christie

Lauren Forry: Veliko otvorenje / Godina izdanja 2023. / Stilus knjiga

O AUTORICI: Lauren Forry američka je spisateljica odrasla u šumama Pennsylvanije. Nakon što je diplomirala filmske studije na Sveučilištu New York, provela je neko vrijeme u filmskoj produkciji prije nego što se preselila u London gdje je magistrirala kreativno pisanje i izdavaštvo na Sveučilištu Kingston. Predaje engleski jezik i književnost na Harcum Collegeu u Bryn Mawru u Pensilvaniji. Autorica je više romana, 'Abigale Hall' 2017. te 'They Did Bad Things' 2020., koji je dobio izvrsne recenzije u Publisher's Weeklyju te ALA Booklistu, a bio i izbor urednika Amazona i izbor knjižnog kluba za bestseler NY Timesa 'Fantastic Strangelings Book Club'. 'The Launch Party' ('Veliko otvorenje') je izdan 2023.

IZ SADRŽAJA: Deset sretnika osvojilo je jedinstvenu priliku sudjelovati na najekskluzivnijoj zabavi stoljeća: otvorenju Artemisa, prvog hotela na Mjesecu. Plan je jednostavan, dva tjedna uživat će ne samo na iznimnoj lokaciji već i u nevjerojatnom luksuzu. No čim su dospjeli na Mjesec, svemirski brod kojim su doputovali uputio se prema Zemlji bez objašnjenja, a vrata hotela se zatvaraju… Vrlo brzo postaje im jasno da ništa nije onako kako su zamišljali. 

Mjesto doista odiše luksuzom, ali nema nikoga osim njih. Prepušteni su sami sebi. Već idući dan pronalaze mrtvo tijelo jednoga od njih, a strah se širi grupom. Ova smrt samo je početak…

OSVRT: Za početak vrijedi pohvaliti agilnost 'Stilus knjige' koja je u vrlo kratkom roku prevela i objavila ovu knjigu. U lipnju je objavljena, a već u rujnu osvanula prevedena kod nas. Istina je da bih mogao čitati knjige i na engleskom, ali ne želim, a na ovaj način se svi možemo osjetiti dijelom globalne produkcije. Bravo!

U današnjem svijetu trilera, pogotovo skandinavske škole, sve je teže pronaći stare dobre krimiće ala Agatha Christie. E sad, promatram li 'Veliko otvorenje' kao roman u maniri Agathe Christie, naravno da će moje srce reći da je Agatha nedostižna. No, promatram li ga kao hommage velikoj spisateljici, onda se radujem svim malim sitnicama koje u romanu bude sjećanja na njena djela. Likovi u romanu nose sa sobom na put Agathin roman, vuku se paralele s 'Deset malih crnaca', spominje 'Ubojstvo u Orient Expressu', dakle previše toga da bi se reklo samo da je pisano 'u maniri'.

Forry se u djelu obračunala sa svim onim s čime bi se Agatha danas suočavala, od namještenih nagradnih igara, Muskovih ideja o turizmu na Mjesecu, automatizirano vođenih hotela, realityja poput 'Big Brothera' do žutog tiska i njihovog utjecaja na publiku ili površnog slušanja nevinih okrivljenika. U sve to, kroz karakterizaciju likova, dodala je današnju globalnu borbu protiv usamljenosti, depresije i strahova. A kao svaki dobar krimić i ovaj ima slučajno prisutnu inspektoricu te zatvoreni krug misterije uz brojne motive nazočnih.

Da sam 'Otvorenju' pristupio bez podsvjesnog stava kako se radi o očitoj posveti, a ne kopiji Christie, vjerojatno bih našao dosta zamjerki, nelogičnosti ili neodgovorenih pitanja (kako je izgrađen hotel na Mjesecu, kako je osoblje moglo biti povučeno, odgovaraju li opisi znanstvenim istraživanjima, pitanje gravitacije...), no roman je tekao glatko i čitao sam ga baš kao što sam gutao Agathine romane.

OCJENA: S obzirom na to da je pokojna kraljica krimića nedostižna, da ga cijenim kao podsjećanje na nju, a i da sam se zabavio - slijede četiri aplauza.

Vaša reakcija na temu