Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Izvrstan chick lit roman za ljetno uživanje
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Izvrstan chick lit roman za ljetno uživanje

Emily Giffin: Bilo je suđeno / Godina izdanja 2023. / Stilus knjiga

O AUTORICI: Emily Fisk Giffin, rođena 1972. u Chicagu, američka je autorica romana koji se obično kategoriziraju kao chick lit. Knjige su joj prevedene na 31 jezik, s više od 12 milijuna prodanih primjeraka diljem svijeta. 

Diplomirala je pravo u Virginiji, preselila se na Manhattan i nekoliko godina bavila se parničenjem u velikoj tvrtki dok je vraćala zajmove za školu. Napisala je roman u svoje vrlo ograničeno slobodno vrijeme i sanjala o tome da postane spisateljica. 

Njezin prvi roman za mlade, Lily Holding True, odbilo je osam izdavača. Unatoč odbijanju njezina prvog rukopisa, Giffin je ustrajala, povukla se iz pravne profesije i preselila u London kako bi ostvarila svoje snove. Tamo je počela pisati 'Something Borrowed' (2004.), priču o mladoj ženi koja je nakon tridesete napokon naučila riskirati i slijediti svoje srce. Godinu dana kasnije, Giffinino kockanje se isplatilo, jer je dovršila svoj rukopis, pronašla agenta i potpisala ugovor za dvije knjige s obje strane Atlantika. Sljedećeg ljeta, 'Something Borrowed', hvaljen kao 'srceparajuće iskren debi' s 'mrtvim dijalogom, složenošću stvarnog života i istinskom toplinom', postao je senzacija, a Giffin obećala da se više nikada neće baviti odvjetništvom.

'Something Borrowed' je dospio na listu bestselera New York Timesa, donio joj svjetsku slavu, a po njemu je snimljena i holivudska ekranizacija u kojoj glume Kate Hudson, Ginnifer Goodwin i John Krasinski. Za isti je napisala nastavak, Something Blue (2005.) koji je također predviđen za ekranizaciju. Zapravo, pet njezinih romana je odabrano za velika platna i u različitim su fazama razvoja. 

Devet romana su joj bili međunarodni bestseleri, a tri su se pojavila istovremeno na listi Top 150 na USA Todayu. Prozvana je 'modernom Jane Austen' (Vanity Fair). Giffin sada živi sa suprugom i troje djece u Atlanti.

IZ SADRŽAJA: Obitelj Kingsley pripada samom srcu američke elite kao obitelj iz koje generacijama dolaze istaknuti političari, ratni heroji i borci za ljudska prava. Kad karizmatični obiteljski miljenik Joseph S. Kingsley 1967. strada u nesreći, od njegova sina jedinca, Joea, očekuje se da nastavi tradiciju i ispuni očekivanja, kako javnosti, tako i vlastite obitelji.

Put Cate Cooper sasvim je različit. Nakon što joj se majka uda za čovjeka koji ubrzo pokaže svoje nasilno lice, shvati da je prepuštena samoj sebi. Prilika za bijeg ukaže se kad je kao šesnaestogodišnjakinju angažira prestižna modna agencija i njezino lice ubrzo osvane na plakatima i naslovnicama časopisa.

Kad im se putevi isprepletu, međusobna je privlačnost neupitna. No može li se ta iskra, pod budnim povećalom javnosti, doista rasplamsati u nešto više?

OSVRT: Kad sam na Faceu objavio fotografiju da čitam 'Bilo je suđeno', moj dobri dragi prijatelj Davor je u komentaru duhovito napisao - 'Roman o Hajduku?' i razvedrio mi dan. No Emily se nažalost nije inspirirala Livajom i jedanaestercima već ljubavnom pričom Johna Fitzgeralda Kennedyja ml. i Carolyn Bessette. Ipak, s jednako profesionalnim odnosom, pa i uspjehom u izvedbi.

Nije da sam lud za chick litom, pa sam zapravo bio znatiželjan koliko ću izdržati do kapitulacije i odlaganja ove knjige na policu nepročitanih, ali na vlastito iznenađenje u neka doba sam počeo uživati u ovom pravom ljetnom štivu. Konačno sam shvatio i što reći kad me netko upita da mu preporučim nešto lagano, neobavezno za plažu. 

Emilyna knjiga je poput predobro produciranog pop hita. Ona piše tečno, čitko, zamišljajući život mitske obitelji, biografiju Kennedyja mlađeg (sina ubijenog J.F.K.) i manekenke koja se do svojih uspjeha penjala sa samog dna društva. Miješaju se tu stvarni događaji i izmišljene epizode, scene obiteljskog glamura s jedne strane, nasilja u obitelji s druge, sanjarenja mlade djevojke i njene mame naspram pokušaja bijega mladog buntovnika, uspješnih i neuspješnih ljubavnih uleta, erotskih trenutaka, a sve uz blagu napetost i stalno iščekivanje daljnjeg razvoja. I brojne tvistove. Za američko tržište 'Bilo je suđeno' je svakako nešto posebno, jer je Griffin pametno izbjegla spominjanje pravih imena, a vrlo asocijativnim inicijalima i imenima vlastitih junaka postigla da svatko zna o kome priča.

OCJENA: Ne kažem da ću odmah poletjeti za novim chick litom, ali nakon ovog romana one prepoznatljivo naslovnice s izrazitim kolor ilustracijama, script fontom, siluetama... neću više odbacivati bez razmišljanja. Četiri pljeska za ovaj žanr su od mene više nego preporuka laganog štiva za kraj ovoga ljeta.

Vaša reakcija na temu