Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Izvrstan King bez paranormalnih pojava
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Izvrstan King bez paranormalnih pojava

Stephen King: Billy Summers / Godina izdanja 2022. / Znanje

O AUTORU: Stephen King (1947.) najveće je ime suvremenog trilera. Svoje stvaralaštvo započeo je pisanjem kratkih priča i novela, a nakon objavljivanja njegovog prvog romana Carrie, svaki njegov sljedeći roman postane svjetski bestseler. Dosad je objavio više od 50 romana, a mnogi od njih ekranizirani su za film ili televizijsku seriju.

Među njegovim najpoznatijim romanima su Ono, Pod kupolom, Isijavanje, Groblje kućnih ljubimaca, Zelena milja, Kula tmine, Doktor San i mnogi drugi. Dobitnik je nagrade National Book Foundationa za značajan doprinos američkoj književnosti (2003.), Nacionalne medalje za umjetnost (2014.) te nagrade PEN America (2018.). Znanje je dosad objavilo njegove romane Uspavane ljepotice, te trilogiju Gospodin Mercedes, Tko pronađe njegovo i Posljednja straža. Stephen King živi u Bangoru, u saveznoj državi Maine, sa suprugom, spisateljicom Tabithom King.

IZ SADRŽAJA: Billy Summers plaćeni je ubojica. Najbolji je snajperist na svijetu, odlikovani veteran rata u Iraku i pravi Houdini kad treba nestati nakon obavljenog posla. On postavlja samo jedan uvjet - meta mora biti uistinu zla i pokvarena osoba. Nakon dugogodišnjeg plaćeničkog posla Billy je napokon odlučio da će se umiroviti i započeti novi život. I baš tada dobiva vrhunsku ponudu da odradi još samo jedan, posljednji posao. Što bi moglo poći po zlu?

OSVRT: Nisam ljubitelj horora, pa je jasno zašto sam još od gledanja Carrie izbjegavao čitati Kinga. Moj odnos se promijenio kad sam, ne sjećam se kako i zašto, pročitao djelo 'Gospodin Mercedes' i shvatio da ova 'ikona romana straha' piše i izuzetne trilere. A Billy Summers je noir roman bez paranormalnog, bez srsi koje prolaze kožom, bez noćnih mora, tek ponekom asocijacijom na neko od njegovih ranijih djela. 

Već odavno dokazani majstor ritma i dinamike uz priču o 'ubojici ljudskog lica' (odmah mi pred oči iskoči TV serija 'Barry') iscrtao je u knjizi i nekoliko slika modernog SAD-a, od dobrosusjedske atmosfere s roštiljanjem i kolačima do crnih priča o prvim susretima s oružjem, domovima za djecu, seksualnom nasilju, životu ratnih veterana u Iraku i stalnog podbadanja trumpovskog vremena. 

Istina, za ljubitelje Kingovih remek djela nema u Summersu velikih twistova, preokreta ili iznenađenja. Moglo bi mu se zamjeriti i neke stvari koje se čine klišejima, već viđenima na filmu, ali pripovijedanje teče skoro kao da je pisano po želji najvećeg dijela publike. U nekom trenutku roman izvlači emocije poput melodrame, no poanta je baš u onome - roman teče. Teče ugodno za čitanje s postupnim ubrzanjem. Jednostavno sam uživao u načinu kojim King isprepleće priče, a 500 stranica promiču jedna za drugom.

OCJENA: Iako je kod Kinga uobičajeno da za okretanje 500 stranica tvrdo ukoričene knjige na boku u krevetu obavite prethodne kondicijske pripreme, 'Billy Summers' zaslužuje puni aplauz i preporuke. Bio mi je to izvrstan završetak dvadesetdruge i baš mi je drago da s ovakvom preporukom počinjem ovu, dvadesettreću godinu.

Vaša reakcija na temu