Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Izvrstan roman o borbi za obitelj
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Izvrstan roman o borbi za obitelj

Maggie O'Farrell - Hamnet / Godina izdanja: 2021. / Profil knjiga

O AUTORICI: Maggie O'Farrell (1972., Coleraine, Sjeverna Irska) je britansko-irska književnica fikcije i povijesne fikcije. Diplomirala je na fakultetu New Hall, Cambridge, te radila kao novinarka iz Hong Konga za The Independent on Sunday, London, te podučavala kreativno pisanje na University of Warwick, Coventry, i Goldsmiths College, London.

Zapažena je po romanima Kad si otišao (2000.), Daljina između nas (2005.), Ruka koja je prva držala moju (2010.), Hamnet (2020.) te The Marriage Portrait (2022.), ali i po autobiografskoj knjizi I Am, I Am, I Am Seventeen Brushes With Death (2017.) u kojoj opisuje bliske susrete sa smrti zbog kroničnog zdravstvenog stanja uzrokovanog brojnim alergijama drugog od troje djece. Knjige su nagrađivane uglednim književnim nagradama.

IZ SADRŽAJA: Jednoga ljetnog dana 1596. u Stratfordu jedanaestogodišnju djevojčicu Judith iznenada obori jaka groznica. Hamnet, njezin brat blizanac, panično traga za pomoći. No nikoga nema kod kuće. Majka Agnes nalazi se na imanju udaljenom gotovo dva kilometra gdje uzgaja ljekovito bilje i pčele. Otac radi u Londonu. Nijedno od njih i ne sluti da će...

OSVRT: Što se mene tiče - wow! Maggie O'Farrell piše maestralno, rečenicama punim boje, okusa, mirisa, pridjeva, metafora, a ne sumnjam da će iz istih razloga netko Hamneta ostaviti nakon prvih stranica. Jesu li te rečenice preintenzivne, pretjerane? Jesu. Ima li među njima klišea? Ima. 

No, ja sam se jednostavno kupao u njenim metaforama i pridjevima, klanjajući joj se i razmišljajući da s ovakvim talentom vjerojatno može napisati tisuće strana i da iti jednu poredbu ponovi. Osjećao sam se kao na izvanrednom jazz koncertu kad zatvorite oči i prepustite se glazbi bez potrebe da znate i pratite strukturu kompozicije. Ritam vas nosi, tonovi vas dižu i spuštaju, a vi uživate u osjećaju. 

Zaboravite priču da je knjiga dio Shakespeareovog života, njega se u romanu ne spominje čak ni po imenu. Par faktografskih podataka o Bardovom sinu, o odlasku iz Stratforda u London i djeci su Maggie poslužili tek kao motiv oko kojeg je isprela izvanrednu i emocijama prenabijenu bajku o svom ženskom liku. 

Marketinški trik? Da. Legitimno. 

Ovo je roman o ženi iz vremena kuge, ženi koja se bori za svoju obitelj, ženi koja gubi i pobjeđuje, diže se i pada. I da, ona je u nekim trenucima idealizirana, nepismeni druid koji obožava prirodu, rađa sama usred šume, proročica, osjeća ljudske sudbine dodirom prsta... Sve što je O'Farrell stavila u roman je prenaglašeno, istaknuto, no dok je kod nekoga to negativnost, ovdje mi je iz stranice u stranicu držala pažnju unatoč premalom broju dijaloga. 

Treba to umjeti.

OCJENA: Svaka nagrada koju je dobila je zaslužena. Uživao sam. Od mene veliki aplauz s pet zvjezdica.

Vaša reakcija na temu