Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Knjiga koja briše strah od smrti
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Knjiga koja briše strah od smrti

Michael Poore: Deset tisuća života / Godina izdanja 2017. / Lumen

O AUTORU: Američki pisac Michael Poore objavljivao je kratke priče u časopisima 'Glimmer Train', 'Southern Review', 'Agni', 'Fiction' i 'Asimov's'. Njegova priča 'The Street of the House of the Sun' (Ulica kuće Sunca) odabrana je za antologiju najboljih priča 2012. godine, a 'New York Review of Books' njegov je prvi roman 'Up Jumps the Devil' ocijenio 'elegijskim remek-djelom'. Michael Poore živi u Highlandu u Indiani sa suprugom, pjesnikinjom i aktivisticom Janine Harrison te kćeri Jiannom.

IZ SADRŽAJA: U središtu romana je Milo, najstarija i najmudrija duša, koji se reinkarnirao 9995 puta. Preostalo mu je još samo pet života kako bi dosegnuo savršenstvo i zaslužio svoje mjesto u kozmičkoj Nadduši. Ako ne uspije, čeka ga ništavilo, a njegova duša 'bit će ukinuta kao što ukinu dosadnu televizijsku emisiju'. A Milo želi samo jedno - biti vječno u zagrljaju svoje ljubavi Suzie, koja utjelovljuje Smrt. Suzie je njegova ljubavnica tijekom bezbrojnih boravaka u zagrobnom životu, ali upravo ona dolazi po njega svaki put kada okonča jedan život.

OSVRT: Moglo bi se ovo nazvati i spojenom zbirkom mnoštva priča o našem postojanju jer se glavni lik pojavljuje i u prošlosti i u budućnosti, kao čovjek, stablo ili cvrčak, žena ili muškarac, u mladoj ili staroj dobi. A kad se već kreće vremenski 'naprijed - nazad', baš poput Forresta Gumpa sreće znamenite osobe te ostavlja i svoj trag u povijesti. Uplećući reinkarnaciju, te u njoj i stalnu ljubavnu vezu glavnog junaka sa ženom koja utjelovljuje Smrt, roman izvrsno briše strah od kraja života. Jer njega zapravo nema unatoč tome što su u romanu nabrojane desetine načina umiranja. 

Naravno da u našim životima, vjerujete li u reinkarnaciju, nije sve ispolirano, nije sve po PR pravilima, te da imamo i pogrešnih, sebičnih, društveno neprihvatljivih usporedbi, odluka ili postupanja. Tako je i kod Poorovog junaka gdje unatoč svemu naše živote, a i smrt, određuje ljubav. Ima tu i filozofije, budizma, mudroslovica, materijala za internetske meme ili citate... Volim romane koji kroz sebe provlače tople emocije pogotovo kad se u to dodaju i duhovite opaske ili upadice, zabavni apsurdi kojih u knjizi ima napretek. 

OCJENA: 'Deset tisuća života' tjera na razmišljanje, preispitivanje svojih postupaka ili ohrabrenje za promjene, a dobro me i zabavila. Ipak, dosezanje savršenstva me nije zanimalo, a raštrkanost priča je dosta puta proizvelo zamor u kojem sam se pitao hoće li knjiga kraju i trebam li je ostaviti nedovršenu? Nisam i ne žalim, iako mi se čini da je moglo i bolje. Možda bi tri zvjezdice bile ispravne, ali četiri slijeću zbog rušenja barijere između života i smrti bez patetike, teme o kojoj većina nas često razmišlja. Zbog razmišljanja kako ću se pojaviti u narednom životu i koji li mi je po redu.

Vaša reakcija na temu