Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Knjiga o muškoj psihi i raj za audiofile
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Knjiga o muškoj psihi i raj za audiofile

Nick Hornby: Hi-Fi / Godina izdanja 2023. / Vorto Palabra

O AUTORU: Nick Hornby (1957.) engleski je romanopisac, esejist, kolumnist i scenarist čiji su rad i kreativnost većinom inspirirani pop kulturom, glazbom i sportom. Autor je više bestselera prema kojima su snimljeni i kultni filmovi poput: 'Sve zbog jednog dječaka', 'Dućan snova' ('High Fidelity') i 'Nogometna groznica'. Mnogi poznati američki glumci poput Hugha Granta, Colina Firtha, Johna Cusacka itd. glumili su u filmovima prilagođenim njegovim knjigama. Rođen je u Surreyju i odrastao u Maidenheadu, gdje se i školovao. Hornbyjev scenarij za film 'Sve o jednoj djevojci' ('An Education') donio mu je nominaciju za nagradu Oscar.

IZ SADRŽAJA: 'Evo kako ne treba planirati karijeru: a) prekinuti s djevojkom, b) napustiti faks, c) zaposliti se u trgovini ploča, d) prodavati ploče ostatak života.'

Glavni lik, tridesetpetogodišnji vlasnik jedne londonske prodavaonice ploča, zaglavio je upravo u takvom slijedu sretno-nesretnih okolnosti. Nakon što je (opet) prekinuo (ozbiljnu) vezu, Rob Fleming poseže u vlastita sjećanja i pravi inventuru svega pročitanog, odslušanog, odgledanog i obljubljenog u svome životu, uvlačeći čitatelja u živopisni kaleidoskop pop-kulture 20. stoljeća. Čitajući njegovu ispovijed, od ranih tinejdžerskih dana do (ne)zrelih uvida na pragu četrdesetih, pred našim se očima nižu legendarni albumi, pjesme, knjige, serije i filmovi, tjerajući nas da ponovno zavirimo među već pomalo zaboravljene ploče, diskove i korice, ali i u vlastita sjećanja koja u svojim dubinama vjerojatno skrivaju ritmove, riječi i slike duboko utisnute u intimno-kolektivnu memoriju.

Nick Hornby, britanski pisac i scenarist, autor mnogih uspješnica, romanom Hi-Fi odaje počast generaciji koja stari, ali ne odrasta. Generaciji koja pjevuši rifove Clasha, žučno raspravlja o pet najboljih filmova Dustina Hoffmana i pravi popise najdražih ploča za kišna jutra ponedjeljkom.

Hi-Fi je treći prijevod Nicka Hornbyja u izdanju naklade Vorto Palabra, nakon romana Sve zbog jednog dječaka i Baš kao ti, a specifični žargon i (samo)ironično-duhovite dijaloge vjerno dočarava prevoditelj Vladimir Cvetković Sever.

OSVRT: Postoje li muške i ženske knjige? Već sam posumnjao u takvu podjelu, iako sam pročitao dosta naslova nakon kojih bih pomislio - ovo je ženska knjiga. Nekako mi se činilo da postoje knjige ili za sve ili ženske knjige, dok nisam otvorio 'Hi-FI'. Nick Hornby je napisao jedan od rijetkih romana u kojem će se prepoznati većina muške populacije, a koju će ženski spol jedva dočekati kako bi zavirile u mušku psihu. A Hornby nije imao milosti prema svom spolu, pa je prikazao sve traume s kojima se nose oni između 30 i 40 godina, podsjećajući se na sve raskide ljubavnih početaka i veza, patnje ili seksističke poteze. Svojedobno je Balašević rekao da je u njegovim pjesmama on glavni, a ona nek' sama sebi piše ili nađe nekoga tko će pisati za nju ono gdje će ona biti glavna. Nick se bogme nije držao toga već je nas, dječake, momke, muškarce, razgolitio sa svim greškama i manama, te razotkrio kako svoje raspade sakrivamo oštrim cinizmom, neprimjerenim, ponekad mizoginim rečenicama ili potezima, nekom vrstom samoobrane dok tonemo sve dublje i dublje. 

A u sve to je ubacio cijelu enciklopediju imena i skladbi iz 70-ih godina. Ako sam prije nekoliko tjedana preporučio Žmegačevu 'Crvotočinu' za ljubitelje filmskih pub kvizova, 'Hi-Fi' mora pročitati svatko tko misli da je poštovatelj glazbe od prije 50-ak godina. Doduše, najbolje bi bilo da krenete s jednom od brojnih YouTube playlista koje su pokušale objediniti sve pjesme iz romana. Evo linka na jednu, kao i stranice s popisom čak 92 skladbe. 

Ako još niste kliknuli navodim samo neke izvođače, čije pjesme Rob, Barry i Dick kroz dijaloge u Robovoj prodavaonici ploča svrstavaju u razne top liste, pet najboljih, pet najgorih, pet za vjenčanje, pet za sprovod, itd., itd... Neil Young, The Smiths, Aretha Franklin, Rod Stewart, Nazareth, Prefab Sprout, Bee Gees, Nancy Griffith & John Prine, Steelheart, Dusty Springfield, Katrina & the Waves, The Righteous Brothers, The Beatles, Stevie Wonder, Marvin Gaye, Peter Frampton, Marie LaSalle (Lisa Bonet), The Sex Pistols, Otis Redding, Cat Stevens... No nisu tu samo skladbe, u toj igri slaganja ovoga ili onoga nalaze se i ostale uspomene na pop kulturu, pa se pokušavaju sjetiti i pet omiljenih epizoda 'Kafića uzdravlje' ili filmskih hitova.

Ne sumnjam da svi Robovi 'antistavovi' mogu iznervirati na prvu loptu. Čitateljice zbog seksističkih ispada, a čitatelje jer Rob nije samouvjeren pobjednički macho tip. Ja sam, pak, najveći problem imao sa prisjećanjem na pjesme, a bio sam lijen tražiti svaku po YouTubeu. Zato će vam biti najbolje imati YouTube pri ruci i gore spomenutu playlistu, i uživat ćete.

OCJENA: 'Hi-Fi' je objavljen 1995., a s obzirom na to da nisam čitao hrvatski prijevod iz 2000. u izdanju Celebera, niti odgledao film 'Hi-Fi dućan snova' iz 2000. meni je ovo reizdanje Vorto Palabre (izdavačka kuća koju je osnovalo Znanje) baš dobrodošlo. 

Četiri pljeska i preporuka s početka. Muškarcima za suočavanje sa svojom psihom, ženama da shvate naše raspade, a audiofilima i nostalgičarima za podsjetnik na ploče, snimanje kaseta i 'ona vremena'.

Vaša reakcija na temu