Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Mogu li huligani poslovati s klubom?
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Mogu li huligani poslovati s klubom?

Dougie Brimson: Glavna faca / Godina izdanja 2019. / VF Libris

O AUTORU: Douglas Brimson (rođen 1959. u Hemel Hempsteadu ) je veteran Royal Air Forcea i reformirani nogometni huligan, filmski producent, scenarist i pisac. Nakon što je 18 godina služio u RAF-u, spisateljsku karijeru započinje 1996. a najpoznatiji je kao autor višestruko nagrađivanog igranog filma 'Huligani' ('Green street Hooligans'). Do danas je napisao 17 knjiga uključujući klasičnu studiju o huliganizmu, 'Everywhere We Go: Behind the Matchday Madness', koja predstavlja osnovu razumijevanja kulture engleskog nogometa, i trilogiju o nogometnim bandama, 'The Crew', 'Top Dog' (ekraniziran 2014.) i 'In The Know'. 'The Crew' (hrvatsko izdanje 'Ekipa' objavljeno u VF Librisu) predstavlja jedan od najpoznatijih trilera ove tematike koji se četiri godine držao na vrhu ljestvice najprodavanijih sportskih knjiga na Amazonu.

Priznat u medijima kao jedan od vodećih komentatora kulture nogometnog huliganizma, Dougie Brimson je razvio reputaciju iskrena i duhovita gost raznih talk showa. Njegova sposobnost da izrazi svoje mišljenje na duhovit i lukav način, bez obzira o kojem se aspektu njegova života i karijere radi, osigurava mu stalne nove pozive. Pojavljuje se na televiziji i radiju, primjerice: Sky Newsu, BBC Newsu, BBC-u, News24, NBC-u, ABC-u, CBN-u, ESPN-u, TalkSportu i Radio 5 Liveu.

Brimson je jedan od odabrane skupine britanskih pisaca koji su uživali u uspjehu u objavljivanju beletristike i publicistike, kao i u svijetu scenarija.

IZ SADRŽAJA: Nakon što je izigrao britansku policiju Billy Evans živi lagodnim životom, nastavljajući voditi skupinu nogometnih huligana, CSS. S jedne strane on je kriminalac kojemu policija bezuspješno pokušava ući u trag, a s druge uspješni poslovni čovjek i voljeni otac i suprug. No ta igra na oštrici noža uskoro bi nekoga mogla stajati glave.

OSVRT: Ponekad mi se čini da je svaka aktualnost odavno zapisana u romanima, samo je pitanje kad će mi koja sletjeti u krilo. Eto, 'Glavna faca' me je 4 mjeseca strpljivo čekala na polici, a ja se nećkao jer se radi o nastavku trilogije kojoj nisam pročitao prvi dio. Kad sam je konačno uzeo u ruku nisam mogao ni slutiti da će se za par dana dogoditi eskalacija navijačkog ponašanja na polufinalu hrvatskog nogometnog Kupa na Poljudu. 

A knjiga, napisana još 2001. godine u formi trilera, priča baš o manipulacijama s engleskom huliganskom skupinom CSS (Cockney Suicide Squad), u knjizi navijačima West Hama, te programiranim sukobima s drugim skupinama i policijskim osiguranjem.

Brimson, nesumnjivi 'insider' i bivši pripadnik huliganskih ekipa napravio je brutalan i dinamičan akcijski roman čiji mi je zaplet postavio upitnike, nije li netko u splitskim navijačkim krugovima roman iz 2001. pročitao puno prije mene, ili barem pogledao film 2014. I, dakako, dobio inspiraciju iz ideja glavnog lika kojima će huligani iz CSS-a legalno početi sudjelovati u poslovanju kluba. 

Ne znam jesu li realne, ali Dougie je ispisao prilično uvjerljive scene navijačkih druženja prije utakmica, vojničko taktičkih borbi suparničkih tabora, zauzimanja terena i tučnjava, navijanja na stadionu kao i manipulaciju vođa sljedbenicima u svrhu održavanja vlastitih planova, poslova i profita. I ne, ne radi se o tinejdžerima nego obiteljskim ljudima koji kod kuće imaju jedan, a u ekipi sasvim drugi profil. Unatoč povremenim moralnim dvojbama, iskazanima kroz odnos dvojice glavnih junaka, želja za moći i novcem vodi ovu priču u sve veće  zakulisne igre i kriminalne aktivnosti. Zadnja trećina knjige, iako s istim antijunakom, ipak pripada posebnoj priči i kao da je nadožuntana, kao da je autoru trebalo još stranica. 

Stil pisanja je jednostavan, dijalozi djeluju životno, a dinamika i kratka poglavlja su me natjerali da knjigu pročitam u svega par dana. Morat ću jednom pročitati i prvi dio, roman 'Ekipa' iz 1999., kao i završnicu trilogije, napisanu 20 godina poslije.

OCJENA: Ako ste aktivni navijač, priča o navijačima West Hama i Watforda, uz spominjanja Manchestera, Liverpoola i utakmica na Upton Parku je štivo za vas, a ako se samo pitate čemu služe nasilna iskazivanja navijačkih frustracija, dobit ćete solidan krimić i temu za razmišljanje, mogući odgovor. Četiri pljeska.

Vaša reakcija na temu