Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Mračno djelo autorice Netflixovog hit serijala
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Mračno djelo autorice Netflixovog hit serijala

Leigh Bardugo: Deveta kuća / Godina izdanja 2023. / Znanje

O AUTORU: Leigh Bardugo autorica je najprodavanijih naslova iz područja fantasyja na ljestvici New York Timesa. Od njih se posebno ističe serijal 'Grishaverse' među kojima su trilogija 'Sjena i kost' i duologije 'Šest vrana', te 'Kralj ožiljaka'. Prema njezinim romanima Netflix je snimio originalnu i svjetski popularnu seriju 'Sjena i kost'. 'Deveta kuća' prvi je roman o Alex Stern koji je proglašen najboljim fantasy romanom prema odabiru Goodreadsa 2019. godine. Leigh Bardugo rođena je u Jeruzalemu, odrasla u Kaliforniji i diplomirala na sveučilištu Yale. Danas živi i piše u Los Angelesu.

Znanje je dosad objavilo romane: Šest vrana, Izopačeno kraljevstvo, Sjena i kost, Opsada i oluja, Propast i uspon te Deveta kuća.

IZ SADRŽAJA: Alex Stern posebna je djevojka koja je cijelog života okružena ljudima koje samo ona vidi. Odrasla je u Los Angelesu uz mamu hipijevku, rano napustila školu i našla se u svijetu bijednih poslova, sumnjivih tipova i preprodavača droge. Štoviše, u dobi od 20 godina jedina je preživjela brutalno višestruko ubojstvo. No u bolničkome krevetu Alex se nudi nova prilika - da uz pokrivene troškove redovito studira na jednom od najuglednijih sveučilišta na svijetu. U čemu je kvaka i zašto baš ona? I dalje tražeći odgovore na ta pitanja, Alex stiže u New Haven, gdje dobiva zadatak pratiti aktivnosti tajnih društava na Yaleu. Tih osam drevnih društava i njihove kuće poznata su okupljališta budućih bogataša, političara i moćnika. Alex će uskoro otkriti da su njihove okultne aktivnosti mnogo zlobnije i jezovitije nego što je itko mogao zamisliti u najgoroj noćnoj mori…

OSVRT: Rijetko čitam fantasy romane, nekako su mi draži ovovremenski trileri, pa čak i romanse. No, nakon odgledane sezone Netflixove serije 'Sjena i kost' doista me intrigiralo kako Leigh Bardugo zvuči na papiru. I odmah priznajem, za pisanje ovakvog fantasyja je potrebna dvostruka umješnost negoli kod običnog trilera. Naime, uz sami dramaturški zaplet, pisac dobrog fantasyja mora izmisliti potpuno novi svijet, nove odnose, nove kulise, vještine likova, nešto neviđeno, nepročitano. A Bardugo je to napravila izvrsno, pa iako nagrade znaju biti isforsirane marketingom, ovaj put se potpuno slažem s korisnicima Goodreadsa. 

'Deveta kuća' spada u podžanrove 'urban fantasy' i 'dark academy', a osnova su joj tajna akademska društva na Sveučilištu Yale. Nisam siguran da nešto takvo postoji u našim kampusima, tamo rijetko uspijevaju i zavičajna društva, kamoli neka druga. No, nikad ne reci nikad. Leigh nas je kroz roman uvela u razuzdane zabave na njenom 'dark' Yaleu s inicijacijama, seksom, drogom, nasiljem, rasnim privilegijama, ali i studentskim osvetama. Dakako, sva ta društva netko treba financirati, a gdje je novac tu je i korupcija.

Nema sumnje da joj je pohvalu Stephena Kinga s naslovnice osigurala ideja po kojoj glavna junakinja komunicira s duhovima preminulih.

Sam početak, uvođenje mi je bilo dosta problematično jer, kao što rekoh, fantasy mi nije omiljeni žanr. Brojne kuće, društva, razni rituali, magije... OK, njoj je to bilo teže smisliti nego meni čitati, ali došlo mi je u neka doba da kao navijači na tribinama - u trenutku dosade radim 'valove'. Vjerujem da bi ga moji prijatelji, koji romanu daju 30 stranica šanse da ih zainteresiraju, odložili na policu. I to je, vjerojatno, najveći problem ovog romana. Naravno da su se neke teme poput rasne diskriminacije, feminizma, odnosa prema narkomaniji mogle obraditi i bolje, ali ponekad treba shvatiti da ne može svaki roman imati sve. Ovdje je glavni ključ atmosfera tog fantasy svijeta.

U konačnici, moram priznati da sam uživao kad je krenula akcija i da mi se lik junakinje Alex dopao. 

OCJENA: Iako je mračnom atmosferom namijenjena odrasloj publici i poželjet ćete pročitati nastavak, vjerujem da će se puno više svidjeti mladima. A ja nisam ljubitelj podastiranja mračnih i mističnih atmosfera mladima. Slijedi preporuka odraslima uz četiri pljeska.

Vaša reakcija na temu