Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Neobičan serijal kojem je drugi dio i 'prequel' i 'sequel'
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Neobičan serijal kojem je drugi dio i 'prequel' i 'sequel'

Sharon Bolton: U sjeni zla (2019.) / Trovačica (2022.) / Znanje

O AUTORU: Sharon J. Bolton rođena je 1960. te odrasla u Lancashireu kao najstarija od tri sestre. Kao dijete sanjala je o tome da postane glumica i plesačica, studirala je balet, step i jazz od malih nogu i čitala drame na Sveučilištu Loughborough. Svoju je ranu karijeru provela u marketingu i odnosima s javnošću prije nego što se vratila redovnom obrazovanju kako bi studirala MBA na Sveučilištu Warwick, gdje je upoznala svog supruga Andrewa. Preselili su se u London, a Sharon je obnašala brojne PR dužnosti u Cityju. Otišla je iz grada kako bi postala freelancerica, zasnovala obitelj i počela pisati.

Britanski Amazon je njezin prvi roman, 'Sacrifice', proglasio najboljim novim djelom, dok je idući, 'Awakening', osvojio nagradu Mary Higgins Clark 2010. godine. Godine 2014., 'Like this forever' je RT Magazin proglasio najboljim suvremenim trilerom u SAD-u, a u Francuskoj je 'Now You See Me' osvojio brončanu nagradu. Iste godine, Sharon je nagrađena CWA Bodežom u knjižnici, za cjelokupni opus. U Znanju su dosad objavljeni romani 'Krvava žetva', 'Male prljave laži', 'Voli me, ne voli me' i 'U sjeni zla'. 'Trovačica' je njegov nastavak.

IZ SADRŽAJA: 'U sjeni zla' - Florence Lovelady prije 30 je godina uhitila Larryja Glassbrooka, koji je potom osuđen za višestruka ubojstva tinejdžera. Uz žrtve su se nalazile glinene figurice koje su skrivale motive neshvatljive ljudske izopačenosti. Larry je priznao zločine. Slučaj je riješen u kratkom roku. No, nakon njegove smrti počinju se ponavljati jezoviti događaji iz prošlosti. 

'Trovačica' - Florence Lovelady odlazi u gradić Sabden kako bi provjerila informaciju koju joj je na samrti rekao Larry Glassbrook, čovjek kojeg je prije 30 godina uhitila zbog ubojstva troje tinejdžera. U Sabdenu su nedavno otkrivena četiri dječja kostura u blizini dječjeg doma, a Larry je rekao da ti ostaci ne mogu biti toliko stari koliko se pretpostavlja.

OSVRT: Dogodi se ponekad da zaboravim provjeriti je li roman dio serije, a iako se svi izdavači kunu da se svaka knjiga može čitati zasebno, ne čitam li redom naiđem na situacije koje mi unište neizvjesnost u mogućem čitanju prethodnog djela. A, eto, dogodilo mi se ovdje da sam uzeo čitati 'Trovačicu' bez provjere, pa se nakon 488 pročitanih stranica zapanjio bilješkom koja navodi da sam upravo pročitao nastavak, odnosno prethodnika romana 'U sjeni zla'. Reklo bi se - prodimio sam. OK, shvatio sam tijekom čitanja da su neke stvari nedorečene, neriješene, ali okretao sam list po list misleći - sad će, sad će. Sve do te bilješke. 

A 'Trovačica' je klizila izvanredno. Sharon je razvijala radnju iz perspektive nekoliko sudionika događaja koji su se dogodili prije 30 godina. Sve to teče izuzetno dinamično i ne želite ispustiti knjigu iz ruke. Uz nešto uobičajenih visoko profesionalno odrađenih triler zapleta, pa malo okultnog sadržaja, vještičarenja i policijske istrage, 500 stranica prođe učas. Čista petica. 

Ali što sad? Nedostajali su mi neki odgovori o događajima u 'Trovačici', a i što joj to znači da je prethodni roman ujedno i sljednik ovoga? Kakva je sad to priča? 

Nije bilo druge već nabaviti i 'U sjeni zla', još 424 stranice za razriješiti misterij. Naravno da sam zakolutao očima jer sam u nekoj fazi kad vrijeme ne bih želio posvetiti samo jednom autoru. Zbog takvog stava su mi na čekanju brojna djela omiljenih pisaca. 

Broj stranica kod Bolton ne znači ništa, sve se to čita brzo i jednostavno i pokazuje umješnost spisateljice. Taj prvi dio serijala obrađuje događaje s kraja šezdesetih koje 'Trovačica' spominje, iako je usporeniji od nastavka. Više je vještičarenja, okultnog, misterioznog, pa i feminističkog raspoloženja. Sasvim solidan triler, ali ne znam bih li uzimao nastavak nakon njega.

OCJENA: Meni je 'Trovačica' dinamičnija i draža od prethodnice i dao bih joj pet zvjezdica. 'U sjeni zla' je triler koji zaslužuje 3,5/4 zvjezdice. Ideja o drugom dijelu koji je i 'prequel' i 'sequel' prvog romana je izuzetno dobro realizirana, pa doista nemate brigu o tome koju ćete knjigu uzeti prvu, a možda mi je na kraju čak i drago što sam zamijenio redoslijed. U konačnici skoro 900 stranica serijala zaslužuje skoro pet zvjezdica.

Vaša reakcija na temu