Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Potresna priča o pozadini sportskih uspjeha, ali i životu u Sovjetskom Savezu
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Potresna priča o pozadini sportskih uspjeha, ali i životu u Sovjetskom Savezu

Rae Meadows: Zemlja zime / Godina izdanja 2023. / Znanje

O AUTORICI: Rae Meadows je rođena u Bruxellesu 1971., a odrasla u predgrađima Clevelanda i San Diega prije nego što je upisala studij povijesti umjetnosti na Sveučilištu Stanford. Nakon godina rada u oglašavanju napisala je svoju prvu priču, što je dovelo do lokalnih radionica i naposljetku do MFA programa na Sveučilištu Utah. Dok je bila u Salt Lake Cityju, javljala se na telefone u eskort službi, čije je iskustvo inspiriralo njezin prvi roman.

Njen roman 'Calling Out' je dobio nagradu 'Utah Book Award' za beletristiku 2006. i jednom od najboljih knjiga 2006. od strane Chicago Tribunea. Drugi roman, 'No One Tells Everything', nagrađen je počasnim priznanjem na 'Anne Powers Fiction Prize' 2008. 'Mercy Train' (izdan u tvrdom uvezu kao 'Mother and Daughters') je objavljen u Italiji, Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj, gdje je bio bestseler.

Njen četvrti roman, 'I Will Send Rain', bio je izbor Indie Nexta, odabir urednika Amazona, dobio je kritike sa zvjezdicama od Publishers Weeklyja, Library Journala i Booklista, te je bio u užem izboru za više nagrada. Za priču 'The Kings of Gowanus', objavljenu u Bellevue Literary Review, dobila je 2019. godine Goldenbergovu nagradu. Njezini radovi pojavili su se u mnogim publikacijama, među kojima su i 'Under Purple Skies: The Minneapolis Anthology Contexts', te na internetskim stranicama NPR, Lit Hub i PEN Center USA. Živi s obitelji u njujorškom Brooklynu, kći joj se bavi natjecateljskom gimnastikom, a i sama redovno vježba gimnastiku 'za odrasle'.

IZ SADRŽAJA: Sovjetski Savez, 1973. Osmogodišnja Anja primljena je u slavni gimnastički program SSSR-a, a njezina je malena obitelj oduševljena, jer za jednu djevojčicu vjerojatno nema veće časti. Prije mnogo godina Anjina je majka netragom nestala, za sobom ostavljajući shrvana supruga i ranjivu kćer, koji žive mračnim i tihim životom u gorkoj hladnoći Sibira.

Jedina osoba kojoj Anja vjeruje susjeda je Vera, starica koja je preživjela deset godina zatočeništva i neopisivih strahota logora. No Anja ne zna da su njezina majka i Vera također bile prijateljice i da starica možda zna ponešto o majčinu nestanku. Dok niže uspjeh za uspjehom u natjecateljskoj gimnastici, i gleda kako druge djevojke padaju u nemilost, Anja ubrzo shvaća da i zbog najmanje pogreške može izgubiti baš sve.

OSVRT: Nije rijetkost da me neke knjige očaraju, te da ih kasnije spominjem u svim raspravama. Jedna od njih je npr. 'Grad lopova' Davida Benioffa, ratni roman u jednoj od najhladnijih zima u povijesti Rusije tijekom Drugoga svjetskog rata, u izgladnjelom gradu pod opsadom, kad dvojica zatvorenika bivaju bačeni zajedno u prilično beznadnu avanturu. A još tijekom čitanja 'Zemlje zime' sam na Facebooku napisao status i rekao da je 'Zemlja zime' vrijedna ostajanja na polici, odmah uz 'Grad lopova'. I ne radi se tu samo o 'ruskoj zimi' kao poveznici, nego o ukupnom osjećaju koji sam imao dok sam gutao stranicu za stranicom. Hladan zrak, depresija, a toplo srce.

Oni koji prate moje osvrte znaju da za neka djela imam običaj napisati da slijede 'oskarovsku listu tema', a i ova je takva. Unijela je Meadows u 'Zemlju zime' brojne intrigantne stvari poput zamišljanja života u, još uvijek zatvorenom gradu, Norilsku na sjeveru Rusije, rudarskom mjestu koje ima polarni dan i polarnu noć bez uobičajene vegetacije, sjećanja jedne od junakinja na iskustvo preživljavanja kazne u Gulagu, djetinjstvo i sportske torture talentirane gimnastičarke Anje od koje se traže vrhunski rezultati, vjeru u uspon sovjetskog društva i raspadu ideala, te još mnogo toga. Tu su dječja prijateljstva i raskidi, sportske i ideološke protekcije sportaša nauštrb uspjeha, bešćutna jurnjava trenera za rezultatima bez obzira na spol i povrede njihovih štićenica, te odrastanje bez nestale majke. Na nekoliko nivoa Meadows je postavila trilerske zagonetke i napetost. Tu su misteriozan nestanak njene majke, tajne male narukvice, polako razotkrivanje zatvorskih sudbina njenih susjeda... dovoljno za želju da pročitate bar još jednu stranicu prije sna. Ipak iznad svega su svjedočenja o vremenima kad tvoj život ne pripada tebi.

Izuzetnom vještinom Rae je pospajala par izvrsnih priča i hladnu arktičku klimu u nevjerojatno topao i potresan roman, a poseban začin dodala poezijom Marine Cvetajeve. U knjigu je unijela povijest Rusije još od Oktobarske revolucije, izuzetne opise i atmosferu subarktičke klime, uspon i pad revolucionarnog zanosa i ideala, pozadinu zlatnih medalja sportašica pa i sudbine ruskih trenera i emigranata u vremenima nakon raspada SSSR-a. Bez obzira kojim se sportom bavili, bili trener, roditelj ili natjecatelj, ovo je knjiga koja otvara i onu mračnu dimenziju uspjeha. Rae je u zahvali posvetila knjigu gimnastičarkama Turiščevoj, Korbut, Kim, Šapošnikovoj, Davidovoj, Filatovoj, Zaharovoj i Eleni Muhini, našlo se tu mjesta i za Nadiju Comaneci, no prepoznat će se i mnogi iz sasvim različitih sportova. Da, možda joj se mogu zamjeriti neke prebrzo ispričane priče, poput onih iz Gulaga ili nerazjašnjeni dijelovi (neću spojlati), no sve sam joj oprostio zbog ukupne atmosfere.

Izuzetno mi se svidio prijevod Ružice Matić jer je ostavila brojne ruske izraze koji romanu daju svojevrsni kredibilitet, no pitanje je hoće li ih mlađi čitatelji znati, a izostao je prijevod u fusnotama. Neke ni ja nisam uspio prepoznati, a nisam od onih koji prekinu čitanje kako bi ih guglali.

OCJENA: Iako je izdata na kraju studenom 2022., a kod nas krajem 2023. čini mi se da je 'Zemlja zime' nezasluženo prošla ispod radara kritike i da njeno vrijeme tek dolazi. Od mene stiže puni aplauz i velika preporuka. Kao što rekoh, na policu će uz 'Grad lopova'.

Vaša reakcija na temu