Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Priručnik za životnu borbu
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Priručnik za životnu borbu

Krešimir Butković - Fifty-fifty / Godina II. izdanja: 2021. / Naklada Uliks

O AUTORU: Krešimir Butković rođen je 1973. godine u Zagrebu, danas živi i radi na Rabu. Često ističe kako ga puno toga veže za Imotski gdje mu je odrasla majka. Nakon završene srednje komercijalne škole upisuje Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, gdje nakon nekoliko položenih ispita, zbog tetraplegije (početkom 90-ih skočio je u more, slomio vrat i ostao nepokretan) zamrzava status studenta. Diplomirao je logoterapiju.

Od 1991. poeziju i prozu objavljuje u hrvatskim književnim časopisima. Kolumnist je, recenzent, tekstopisac za brojne glazbenike. Njegova poezija je 2003. ukoričena u zajedničkoj zbirci Svjetlost ognjišta, a zatim objavljuje i dvije vlastite zbirke poezije (Šetnja života, 2004. i Krug dana, 2012.) te pet romana za odrasle (Fifty-fifty, 2013., Molitelj, 2014., Žanin gambit, 2016., Kako si ga tražila, 2017., Pukovnikova ljubav, 2019.). Izašla su mu i dva bestselera za djecu, avanturistički roman za djecu Bornin vremeplov (2016.) te nastavak istog, Borna na Rabu (2018.). 

Godine 2020. objavljuje zvučni roman za djecu 'Modri zvjezdani vlak', a romanom 'Bok, Roko!' pobjednik je natječaja 'Zvonko' Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade / Klub prvih pisaca. Član je DKH ogranak u Rijeci. Na Petrarca Festu 2015. osvaja treću nagradu za najbolji sonet.

IZ SADRŽAJA: U ovom autobiografskom romanu autor s čitateljem nesebično dijeli vlastitu prošlost počevši od bezbrižnog i sretnog djetinjstva, trenutka stradanja u moru kod Senja kad mu zauvijek ostaje povrijeđena kralježnica nakon skoka u plićak, pa sve do teških trenutaka rehabilitacije i izlaska iz depresije. 

OSVRT: Da, i ova knjiga koja je obavljena još 2013. godine, a prošle godine se vratila u knjižare kao drugo izdanje, ide u red onih koje bih preporučio za obavezno čitanje svakomu. Kome 'svakomu'? Za početak onima koji ne vjeruju da može doći trenutak kad normalno više nije normalno, pa onima koji misle da su njihovi 'problemi' pravi problemi, zatim onima koji ne znaju gdje su granice ljudske izdržljivosti, onima koji prakticiraju odgovore 'to je nemoguće' ili 'ne može se', a napose svima koji vole dobar humor. Nevjerojatno, zar ne? E, zato je Butković tu, da pokaže kako granice ne postoje.

Butkoviću bih mogao zamjeriti što je autobiografiju shvatio doslovce i ubacio raznoraznih sitnih dogodovština samo zato što su duhovite, no sve to teče nevjerojatnom lakoćom u rečenici, stilu, pa su čak i te epizodice 'viška' u svom malom 'balonu' dozirane s mjerom. Svojom pričom čitatelja podsjeća na sedamdesete, osamdesete, devedesete godine, doba Domovinskog rata i političke promjene, ističe i kritizira, a da nigdje nije 'zaglibio'. 

Svojom pričom Krešo opisuje kako se život u trenu promijeni, kakvi su problemi na koje osoba s invaliditetom nailazi od prvih vlastitih borbi prihvaćanja 'novog stanja' do borbi s okolinom i sustavom. I jedino što doista nedostaje u knjizi, a da bi bila potpuna, je njegova poezija o kojoj dosta govori, ali je ne prezentira. Marketinški gledano to je puni pogodak jer ću sad morati potražiti i njegovu knjigu pjesama, ali... ovdje nedostaje.

Ako ste u sebi probudili nostalgiju za nekim starim vremenima Tisjinom 'U malu je uša đava' (2015.), osobito ćete se oduševiti prvim dijelom Krešine 'Fifty-fifty' (napisane 2013.). Zatim će vam drugih 'fifty' knjige dati materijala za razmišljanje o životu i motiv da se dignete s poda, te kao u Rockyju nastavite udarati 'po godinama'. Vjerujem da će vam se i odnos prema osobama s invaliditetom značajno poboljšati i iz 'pristojne empatije' prijeći u aktivno razumijevanje. Ovo je knjiga koja je veliki priručnik za životnu borbu.

OCJENA: Butković je naprosto razvalio sve granice i iskrenosti i načina pisanja (sumnjam da ćete naći iti jednu frazu koja se ponavlja tijekom 370 stranica) i držanja skoro trilerskog tempa. Najslabiji dio knjige je zapravo Pogovor, uz sve poštovanje recenzentici, čije bi retke Butković vjerojatno krvlju branio. Preporučujem, apsolutno preporučujem, pet aplauza.

Vaša reakcija na temu