Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Roman iz viktorijanskog doba koji je mogao pružiti više
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Roman iz viktorijanskog doba koji je mogao pružiti više

Laura Purcell - Korzet / Godina izdanja 2022. / Znanje

O AUTORICI: Laura Purcell bivša je prodavačica knjiga i živi u Colchesteru sa suprugom i kućnim ljubimcima zamorcima. Njezin prvi roman za Raven Books 'The Silent Companions' osvojio je 'WHSmith Thumping Good Read Award' 2018. Osim tog, napisala je još nekoliko povijesnih romana prožetih elementima horora i nadnaravnog. Korzet je njezin drugi roman objavljen u Znanju, prije njega 'Nijemi pratitelji' 2019.

IZ SADRŽAJA: Dorothea Truelove mlada je i imućna žena koju njezin dobrotvorni rad dovodi u zatvor Oakgate i pruža joj priliku da istraži svoju fascinaciju frenologijom. U zatvoru upoznaje šesnaestogodišnju siromašnu krojačicu Ruth, koja čeka suđenje zbog umorstva svoje gazdarice. Ona to umorstvo, kao i druge zločine, pripisuje nadnaravnoj sili koju posjeduju prekrasni korzeti i haljine u čije šavove je utkala svoje grozomorne misli.

Je li mlada Ruth Butterham zanesena luđakinja ili hladnokrvna ubojica? Žrtva ili zločinka?

OSVRT: 'Korzet' stilski počinje toliko jednostavno i naivno da sam se mislio je li vrijedan čitanja. Sve scene iz viktorijanskog doba su mi prolazile kao već viđene u serijama ili filmovima, a prejednostavna paralela teške socijalne slike odrastanja jedne pripovjedačice u suprotnosti s pričom mlade bogatašice djelovala isforsirano. 

Nije to bilo toliko loše koliko daleko od pisaca koji to u magičnom realizmu rade znatno bolje. No, moja granica za odustanak bila je tek nakon stotinjak pročitanih stranica, kad se kolo priče ipak postepeno ubrzalo, kao da se i sama spisateljica tek tada opustila. Sumnje u nadnaravno i veze među protagonistima su tek tada postajale dovoljno intrigantne za nastavak čitanja, a i obitelj 'u mižerji' kao najemotivniji i najbitniji dio 'Korzeta' probudila je emocije. 

Završnica s nekoliko twistova je dala onaj trilerski pečat, dovoljno da ne žalim što sam čitao, ali ni kao nešto što bih pamtio. Kao da je puno toga ostalo nedorečeno. Tko zna, možda bih u nekom drugom trenutku otpočetka bio uvučen u priču, ovako mi je čak i uvođenje frenologije (nauke o proučavanju lubanje) djelovalo kao propuštena šansa, nedovoljno istražena od strane autorice za unošenje u roman.

OCJENA: Uzmite, pročitajte, nije to manje od tri pljeska. Nekad je u knjigu bolje uroniti s manje očekivanja, a na kraju dobiti puno više.

Vaša reakcija na temu