Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Roman koji nećete čitati dvaput, ali ćete ga zapamtiti zauvijek
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Roman koji nećete čitati dvaput, ali ćete ga zapamtiti zauvijek

Iva Kolega - Sjeme tame / Godina izdanja: 2019. / Fokus komunikacije

O AUTORICI: Iva Kolega je spisateljica, rođena u Zadru 1978. godine, gdje je završila osnovnu i srednju školu, a fakultet u Rijeci. Objavila je romane 'Ljubavna glad' 2016., 'Sjeme tame' 2019. te 'Zver u nama' 2021.

IZ SADRŽAJA: Iris je kućanica i majka troje djece. Kad pročita vijesti o jednom, a potom i drugom silovanju, koja su se dogodila u njezinom gradu, Iris počinje sumnjati u svojeg muža: u to vrijeme nije bio kod kuće, a vratio se krvave odjeće i s ogrebotinama. Je li njezin Saša monstrum o kojem bruji cijeli grad?

OSVRT: 'Sjeme tame' je psihološki triler iza kojeg se krije puno zanimljivosti. Roman je, nažalost, inspiriran stvarnim slučajem iz Zadra 2017. godine. Knjiga je prvo objavljena na srpskom tržištu kao 'Seme mraka', a tek 2019. u Hrvatskoj. Za mnoge neočekivano, izvanredno ga je napisala ekonomistica, a ne osoba koja je studiranjem ili zanimanjem vezana uz književnost.

Ne znajući sve te podatke, 'Sjeme tame' sam počeo čitati kao fikciju, udobno zavaljen na kauč, a zatim stranicu po stranicu prepoznavao moguću stvarnost i postajao sve bješnji i bješnji, misleći kako je sve u njemu neprihvatljivo, a nažalost moguće. 

Iva je pisala toliko vješto da će mnogi vrisnuti, s gađenjem sve odbaciti, posvaditi se s likovima, otjerati ih u..., zatvoriti oči, ostaviti roman nedovršenog čitanja ne želeći znati kraj. A baš su to činili i njeni likovi, zatvarali oči. Pred nasiljem. Pred zlostavljanjem. Pred patrijarhatom. Pred obiteljskim disfunkcionalnostima.

Roman je pisan u formi višestrukog pogleda na događaj, iz kuta pet likova, što je autorica odradila zadržavajući dinamiku i pozornost čitatelja kao da iza sebe ima već desetak napisanih djela. Svi su likovi izvrsno karakterizirani, pa iako ne poznam nikoga u sličnoj situaciji, tek iz članaka crnih kronika, ne sumnjam da mogu biti i dio moje okoline, piti kavu za susjednim stolom ili mi pristojno nazdravljati dobro jutro.

'Sjeme tame' je šamarčina do boli jer je većina nas uvjerena da smo osobno heroji koji su u stanju sve odmah prepoznati, milosti ne tražimo niti bismo je dali, obaramo protivnika u prvoj rundi i psujemo autoricu zašto i svojim junacima nije dala tu 'našu snagu'. Kolega je napisala djelo za sadašnjost i budućnost, baš kao što su svojevremeno napisani i 'Gimnazijalka' i 'Djeca s kolodvora ZOO'. 

OCJENA: Teško da će itko pročitati ovaj roman dvaput, ali jednom biste morali. I nikad nikom nećete moći reći da ste ga zaboravili. Zaslužuje i više od pet zvjezdica.

Vaša reakcija na temu