Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Roman o korupcijskoj aferi hrvatske policije
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Roman o korupcijskoj aferi hrvatske policije

Kristian Novak: Slučaj vlastite pogibelji / Godina izdanja 2023. / OceanMore

O AUTORU: Kristian Novak (1979.) rođen je u Baden-Badenu, a djetinjstvo je proveo u Sv. Martinu na Muri. Gimnaziju je pohađao u Čakovcu, nakon čega je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao kroatistiku i germanistiku te doktorirao na Poslijediplomskom studiju lingvistike. Predaje na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Bavi se istraživanjima na području povijesne sociolingvistike, analize diskursa i jezične biografistike. Od 1998. do 2009. godine bio je standardni reprezentativac RH u karateu, osvajač je niza medalja na europskim i svjetskim prvenstvima.

Godine 2005. objavljuje roman Obješeni, a 2013. roman 'Črna mati zemla', koji osvaja T-portalovu nagradu za roman godine. Istu nagradu, kao i Nagradu Gjalski, Nagradu Fran Galović i dvije nagrade BOOKtiga donio mu je Ciganin, ali najljepši. Romani Črna mati zemla i Ciganin, ali najljepši prevedeni su na niz stranih jezika te adaptirani u kazališne hitove. 

Oženjen je, otac troje djece. Živi u Zagrebu.

IZ SADRŽAJA: 'Pravda se tiče svakoga, ili nije pravda. Ako se slučaj pogibelji pravednoga tiče samo njega, s njim umire i pravda sama'.

Mladi prometni policajac nađen je mrtav na stražnjem sjedištu svojeg automobila. Slučaj je klasificiran kao samoubojstvo u što, s obzirom na niz neobičnih okolnosti i činjenicu da nije obavljena obdukcija, sumnja njegova obitelj i dobar dio javnosti. Obitelj od njegova starijeg brata, također policajca, zahtjeva da sazna istinu, kazni odgovorne. 

Istodobno, ambiciozna profesorica priprema dramsku grupu srednjoškolaca za uprizorenje Antigone, pri čemu s njima evocira upravo tragičan događaj kojemu svjedoče u svojoj suvremenosti. I oko kojeg im se mišljenja potpuno razilaze. Dok pokušava dokazati istinu i tako obraniti svoje dostojanstvo i radno mjesto od uvrijeđenih roditelja srednjoškolaca, pripadnika lokalne elite, gubi stup po stup svojeg dotad sretnog građanskog života, ali pronalazi odvažnost koje nije bila svjesna. Smrt mladog policajca, kao jeka fatalnog pucnja, stubokom mijenja živote onih koji su ostali.

OSVRT: Imamo mi puno pisaca koji dotaknu problem u društvu, protekciju, korupciju, zataškavanje, izbjeglice, integraciju... no malo ih je koji sve to znaju ispripovijedati i ostaviti u knjigama poput Kristiana Novaka. Teme, dramaturgija, igranje žanrovima i stilovima kroz dvije uzastopne uspješnice su učinile to da sam i ja ovaj roman iščekivao cijelu 2023. godinu. A Novak ni u trećem istupu nije razočarao, štoviše ponovo je sebi nabacio breme odgovornosti za iduće djelo. OK, pripadam onoj grupi za koju je 'Ciganin, ali najlepši' na vrhu, a 'Črna mati zemla' manje prijemčiva, pa sam sad u problemu - kako rangirati 'Pogibelj'.

Roman, nazvan po dijelu rečenice policijske zakletve '... Da ću u svakoj zgodi, pa i u slučaju vlastite pogibelji čuvati živote, osobnu sigurnost i imovinu svih stanovnika Hrvatske. ...' je inspiriran stvarnim činjenicama sumnjive smrti mladog policajca, i progovara o korupciji u policiji, društvu, zataškavanju u pokušajima zaštite privilegiranih, ali nadasve o skoro uzaludnim pokušajima da izađemo iz opće žabokrečine. Da izađemo iz stanja u kojem se korupcija prepoznaje kao nešto s čime bi život trebao biti normalan. 

Kako bi dočarao dubinu gliba u kojem se nalazimo, Kristian je kroz dodatnu priču i lik 'kul profe', mlade učiteljice koja želi unaprijediti rad dramske grupe dodao i 'školsku aferu', a nema sumnje da će se svi ambiciozni učitelji pronaći i u toj priči. Jer, dok je mladi policajac braneći zakletvu doveo do vlastite fizičke pogibelji, ostali krakovi priče, sudbina brata i profesorice postavljaju pitanje je li fizička pogibelj jedina vrsta pogibelji do koje možemo doći boreći se 'za pravicu'.

OK, posao pisca i jest da bude savjest društva, te iznosi probleme, no način kojim to Novak radi je ono što ga stavlja u vrh. U 'Ciganinu' su ritam držala 4 pripovjedača, dok su ovdje dva storyboarda, dvije stilske vrste - proza i scenarij, akcioni film i antička drama, reinterpretacija Antigone i izvanredno miješanje stvarnih činjenica, fakcije i fikcije. A cijelom tom plesu s čitateljem dodana je cigla zvana 'međimurski dijalekt'. 

Iako je vidljivo da ne želi biti 'zavičajni pisac', Kristian i u ovom romanu inzistira na upotrebi međimurskog govora, ali na način kojim je to nekoć radilo 'Malo misto' u dalmatinskom ili 'Gruntovčani' zagorskom dijalektu, pitko, jednostavno, razumljivo i simpatično privlačno. Ma samo za takav odnos prema svom kraju i ukazivanje na hrvatsko bogatstvo govora i narječja bi od mene zaslužio puni aplauz, kamoli za dinamiku koja me tjerala da okrećem stranicu za stranicom. Nisam imao problem ni s jednim međimurskim izrazom.

Za prirodnu upotrebu humora u dijalozima ili introspekciji likova, unatoč teškoj temi, dodao bih i BIS aplauz jer je kod mene time dodao veću autentičnost svega, a i djelo napravio pitkijim u odnosu na 'Ciganina'. To će sigurno dovesti do toga da ćemo, možda i nepravedno, 'Pogibelj' proglasiti 'lakšim romanom', 'ni sjena prethodnom', ali će mu se možda vratiti i moja prija, koja je moje čitanje komentirala s '... hvala, ali od njega mi je Ciganin bio dovoljan, težak roman, ne mogu ja to opet ...'. A umješnost pisca i jest da pronađe formu kojom će svoju poruku predstaviti kvalitetno, a što širem krugu javnosti. Nisam fan onih koji se hermetiziraju jer oni 'pišu za sebe'. Ako pišeš za sebe, isprintaj si primjerak, ne troši papir ni police. Ne moraš prodavati milijarde kopija, ali si ipak odgovoran nekoj publici. Novak će se ovim romanom definitivno približiti širem broju čitatelja, a promišljanja o potrebi ili podršci borbe za pravičnije društvo doći što dalje. Čak i ako niste spremni na vlastitu pogibelj.

OCJENA: Tražite li krimić, akciju i brzo okretanje stranica nećete zažaliti uzmete li 'Slučaj vlastite pogibelji' u čitanje. Gutate li romane 'po istinitom događaju' na pravim ste stranicama. Tražite li angažiranu priču, to je to. Volite li miješanje stilova pisanja ili kuta gledanja, uživat ćete. Nakon svega ovog, kako da mu umanjim ocjenu jer više volim 'Ciganina'?

Vaša reakcija na temu