Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Roman o sudbini nakon jednostavne odluke - desno ili lijevo
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Roman o sudbini nakon jednostavne odluke - desno ili lijevo

Marijana Perinić - Raskrižje / Godina izdanja: 2021. / Naklada Fragment

O AUTORICI: Marijana Perinić rođena je u Šibeniku. Radi kao spisateljica, blogerica, voditeljica, komičarka, imitatorica, menadžerica i turistički vodič. U svijet stand-up komedije ušla je 2007. godine. Iza sebe ima više od 600 nastupa u hrvatskim klubovima te brojna gostovanja diljem regije. Pokrenula je prvi tematski stand-up comedy show u regiji o muško-ženskim odnosima 'Štiklom u mozak, loptom u dupe', a vrhunac komičarske karijere joj je imitacija bivše predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Prije osam godina je osmislila talk-show 'Ženska priča' na portalu 'Miss7', čija je ujedno i redovna nedjeljna blogerica. Dodatno je autorica i voditeljica dviju televizijskih emisija. 'Perilica' i 'Introspekcija'.

Objavila je 'Gore ne može', zbirku šaljivih priča sa stand-up comedy nastupa (Vuković & Runjić, Zagreb, 2010.), 'Šaka suza, vrića smija', roman (CeKaPe, Zagreb, 2012.), 'Jesi online?', roman (Funditus, Zagreb, 2016.) te 'Raskrižje', roman (Naklada Fragment 2021.)

IZ SADRŽAJA: Kristina se vozi taksijem prema aerodromu kako bi odradila prevoditeljski posao u Parizu. Kako je na raskrižju Jukićeve i Savske ulice prometna nesreća, na nagovor nervoznog taksista koji ne želi preuzeti odgovornost ako zakasne, ona mora donijeti jednu naoko nebitnu odluku: skrenuti desno ili lijevo kako bi stigla na let.

OSVRT: U trenucima kad TV ekranima hara 'Russian Doll' doista je interesantno uzesti u ruke domaći roman koji se vodi pitanjem što bi se dogodilo da smo jednom odabrali lijevu ili desnu stazu umjesto one suprotne. Nema tu puno spojlanja ako unaprijed kažem da bismo po 'Raskrižju' došli skoro na isto mjesto, a više manje uz slične događaje jer naš život određuju i putevi bliskih ljudi koji imaju svoje sudbine. 

E sad, je li taj stav ispravan, tko će znati, no autorici je 'Raskrižje' poslužilo tek kao zgodna doskočica kako bi nas uvukla u obradu suvremenog života junakinje romana, usamljenosti unatoč dinamičnom poslu, rodbini i prijateljima. Dotakla je Perinić brojne situacije od obiteljskih otuđenosti i usamljenosti, gay vjenčanja, bračnih problema uslijed neplodnosti, posvojenja djeca, sve do ljubavnih izleta i prevara te vremena COVID-a. Bez obzira na to što se radi prvenstveno o 'ženskom romanu', sve su to teme za razmišljanje pripadnika oba spola. 

Sve je pisano tečno i slikovito bez 'upristojavanja' dijaloga, zanimljivo, ali možda mi je pomoglo i to što sam tek nakon čitanja, nek mi je oprošteno, saznao da je Perinić dobro znano ime hrvatske stand-up scene. Da sam to znao ranije, sigurno bih očekivao znatno više humora, iako je pitanje onoga što je nekom smiješno doista pitanje osobnih preferencija. Osnovna igra izmjene poglavlja lijeve i desne sudbine mi je u čitanju djelovala kao smetnja i zapinjanje noge, pogotovo kad se počelo nazirati da dolazimo do istog kraja.

OCJENA: Vjerujem da je forma na kraju pojela poruke, te da bi ih Marijana puno snažnije i dublje obradila u uobičajenom jedinstvenom ispisu radnje, ali 'Raskrižje' zaslužuje svoje tri zvjezdice te da ga pročitate.

Vaša reakcija na temu